Ana SayfaGüncel“2004’te MGK’da karar aldık, hükümeti Cemaat’e karşı uyardık ama bir şey yapılmadı”

“2004’te MGK’da karar aldık, hükümeti Cemaat’e karşı uyardık ama bir şey yapılmadı”

Meclis Darbe Komisyonu'nda dinlenen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, TSK'daki Cemaat yapılanmasına ilişkin MGK'da karar alınmasını sağladıklarını söyledi. Özkök, "Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve 'Durum iyi değil' dedik. Açıkça söyleyeyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik" dedi.

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü dinledi.

Komisyon’da ilkin Nurcularla tanışmasını anlatan Özkök, Nurcuların 1980’li yıllarda yaygınlaştığını, zaman içinde de Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) hedefe aldıklarını gördüğünü söyledi.

Orgeneral olduktan sonra bu konuları Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ)  götürdüklerini kaydeden Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu 2000 yılında “Fethullah örgütünün ne amaçladığını, ne şekilde bu işlere hız verdiğini görmeye başladıklarını” ifade etti.

Özkök, 2004 yılında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ise Kuvvet Komutanlarıyla birlikte Gülen Cemaati’ne karşı hükümeti ‘kesin bir dille’ uyardıklarını kaydetti:

“2004 Milli Güvenlik Kurulu’nda silahlı kuvvetler olarak dedik ki; ‘Bu örgüt çok büyük bir imkan kabiliyetine kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir.’ Aynen böyle söyledik. Dedik ki; ‘İcra planı yapılsın bu iş takip edilsin.’ O zaman kadar tehlikeli bir örgüt olarak görülmüyor tabi, iyi niyetli görülüyor. Ama biz MGK’da bunu açıkça söyledik. Hükümeti kesin olarak bilgilendirdik ve ‘Durum iyi değil’ dedik.

“Orada bir karar alındı. Ona ‘İcra Planı’ denildi. Hükümete tavsiye ediyor MGK bunu. Hükümetin unsurları da orada olmakla beraber. Ne yapılıyor diye izledik, açıkça söyleyeyim pek fazla bir şey yapıldığını görmedik.”

2006’da emekli olduğunu söyleyen Özkök, “Fetullahçılık suçtur” diye bir kanun olmadığını bu nedenle de yakalananların disiplinsizlik suçuyla silahlı kuvvetlerden attıklarını kaydetti.