Ana SayfaÇalışma YaşamıAlıcı bulamayan üreticiler elmaları meydanlara döktü

Alıcı bulamayan üreticiler elmaları meydanlara döktü

Çivril'de bu yıl elde edilen 20 bin ton 'dip elması', alıcı bulamamasından dolayı meydanlara döküldü. Üreticiler yaşanan soruna çözüm için alternatif ürün arandığını belirterek 10 yıllık emeklerinin boşa gittiğini söyledi.

HABER MERKEZİ – Denizli’nin Çivril ilçesinde 110 bin dekar alanda üretilen 250 bin ton elma alıcı bulamadı.

Geçen yıl ürettiği elmayı dalında 1-1.5 TL’ye satan üreticiler, bu yıl ise ürettikleri elmanın kilosunu 50 kuruşa satamıyor. “Dip elma” olarak tanımlanan ve meyve suyu fabrikalarına satılan elmalar ise 10 kuruşa bile alıcı bulamadığı belirtiliyor.

Çivril’e bağlı Emirhisar Mahallesi’nde bu yıl elde edilen 20 bin ton dip elması, Çivril’de bulunan meyve suyu fabrikaları tarafından satın alınmadığından kaynaklı meydanlara döküldü.

Üreticiler, markette doğal meyve suyunun litresinin 7-8 TL, normal meyve suyunun ise 2.5 TL’ye satıldığı halde dip elmalarının 10 kuruşa alıcının olmamasına tepkili.

Elma üretim maliyetinin yükselmesinin sebebi mazota, gübereye ve suya gelen zamlardan kaynaklandı.

“Ekonomik krizden kaynaklı 10 yıllık emeğimiz boşa gitti” diyen elma üreticisi Muzaffer Palaz, çiftçilerin elma ağaçlarını hızlıca söküp attığını söyledi. Palaz, “Elmadan artık vazgeçeceğiz. Başka alternatif ürün arayacağız” dedi.