Ana SayfaGüncelAP Üyesi: Avrupa ve Türkiye’deki sağ siyaset ittifak halinde

AP Üyesi: Avrupa ve Türkiye’deki sağ siyaset ittifak halinde

Diyarbakır ve Mardin'de temaslarda bulunan EGAM Başkanı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Benjamin Abtan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mülteciler üzerinden “şantaj” yaptığını ileri sürerek “Avrupa’daki milliyetçi siyaset ile Türkiye’deki milliyetçi siyaset arasında ittifak oluşmuş durumda” dedi.

HABER MERKEZİ – Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi (EGAM) Başkanı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Benjamin Abtan, Avrupa Parlamentosu (AP) parlamenterlerinden oluşan 15 kişilik heyetlerinin Diyarbakır ve Mardin’de 3 gün süren temaslarına ilişkin izlenimlerini aktardı.

Abtan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Mülteciler üzerinden yaptığı şantaj, Avrupa milliyetçiliğinden dolayı işe yarayabiliyor” dedi, şöyle konuştu:

“Suriye-Irak meselesi odak noktası ancak Erdoğan Avrupa’ya şantaj yapmakta. Mülteciler üzerinden yaptığı şantaj, Avrupa milliyetçiliğinden dolayı işe yarayabiliyor. Avrupa’daki milliyetçi siyaset ile Türkiye’deki milliyetçi siyaset arasında ittifak oluşmuş durumda. Her iki aktör bir birini güçlendiriyor. Otoriterleşmeye yaklaşan ve demokrasiden uzaklaşan ittifaktan dolayı bir birini besliyorlar.”

Avrupa Parlamentosu üyesi Abtan, bölgede yaşananların kamuoyuna aktarılmasının engellenmek istendiğini de söyledi, uluslararası alanlarda baskı kurarak Kürtlerin taleplerini dillendireceklerini kaydetti.

Avrupa’da yayın yapan Med Nûçe televizyonunun ve Türkiye’de muhalif kanalların kapatılmasından habersiz olduklarını, durumdan Türkiye’ye gelmeleriyle haberdar olduklarını dile getiren Abtan, Kolombiya’daki barış sürecine işaret ederek bunun Türkiye’de de sağlanabileceğini ancak Türkiye’de hakim olan mantığın buna hazır olmadığını dile getirdi.

Abtan, “Silahlar bırakılsın, ancak baskının devam etmesiyle barış sağlanmaz. Baskının da son bulması ve herkesin demokratik haklarının verilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.