Ana SayfaGüncelAP’den 59 milletvekili Zarok TV için harekete geçti

AP’den 59 milletvekili Zarok TV için harekete geçti

Avrupa Parlamentosu’ndan 59 milletvekili Zarok TV başta olmak üzere kapatılan muhalif televizyon kanalları ve radyolar için Avrupa Komisyonu’na mektup yazdı.

HABER MERKEZİ -Avrupa Parlamentosu’ndan 59 milletvekili, ilk Kürtçe çocuk kanalı Zarok TV başta olmak üzere Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan muhalif televizyon kanalları ve radyolar için Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini’ye mektup yazdı.

T24’ten Veysi Polat’ın haberine göre mektubun imzacısı parlamenterler, Mogherini’den kanal kapatmalarla ilgili endişelerini ve kanalların tekrar açılmasına dönük taleplerini Türk yetkililere iletmesini istedi.

Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Size, Türk hükümetinin, başarısız sonuçlanan darbe girişimi akabinde, “Olağanüstü Hal” adı altında uyguladığı faaliyetlere yönelik endişelerimizi dile getirmek için yazmaktayız.

“Özellikle, son günlerde hükümet, birçok TV kanalını (çoğu Kürtçe dilde) “terörizm propagandası” iddiasıyla suçlamalar üzerine kapatmıştır. Bu kanallar arasında, Kürtçe bir çocuk televizyon kanalı, Zarok TV de vardır, ve bu kanal Kürt çocukları için var olan tek kanaldır.

“Medya çoğulculuğuna ve özgürlüğüne yönelik bu tehlikeli darbe bir tarafa, sadece çocuklar için oluşmuş bir kanalı, bir çocuk televizyon kanalını hedef almak, tarafımızı özellikle kaygılandırmaktadır, ve tüm bunların, Çocuk Hakları üzerine oluşturulmuş Birleşmiş Milletler Kongre maddelerine karşı gelen durumlar olduğu inancındayız. Bu kapsamda, Türkiye’nin, söz konusu maddeler arasında, azınlıklara ait çocuklara yönelik eğitim ve medya maddelerine yönelik şerh koştuğu çekingenliklerinin farkındayız.

“Benzeri aşırı önlemler, kendi dillerinde artık eğlence ve bilgi kaynağı noksanlığından, ve buna bağlı eğitim ve hürriyet haklarına yönelik doğacak olumsuz sonuçlardan zarar görecek çocuklarıyla, Kürt azınlığını açıkça hedeflemeyi amaçlayan, amacını aşan tepkiler olarak görülür.

“Sayın Yüksek Temsilci, tarafınıza çağrımız; ilgili Türk makamlarına bu hassas konuya dair endişelerimizi iletmeniz, ve kapatılan tüm TV kanallarının tekrar açılmalarına yönelik, özellikle Zarok TV’nin, gerekli rolünüzü uygulamanızdır.”