Ana SayfaDünya“Direnme!”: ABD polisinin işgal ordusuna dönüşümü

“Direnme!”: ABD polisinin işgal ordusuna dönüşümü

Geçtiğimiz ay ABD'de vizyona giren "Do not Resist" (Direnme!) adlı belgesel, ABD polisinin "iç mihraklara" karşı işgal ordusuna dönüşümünü ifşa ediyor.

Craig Atkinson’un Amerika’da polis militarizasyonunu gündeme getiren belgeseli “Do not Resist”, ABD özel harekat (SWAT) ekiplerinin “şüpheli” yurttaşların yaşam alanlarındaki “tecavüz ve talan” politikalarına dikkat çekiyor. Tribeca Film Festivalinde “en iyi belgesel” ödülünü alan film, geçtiğimiz ay ABD’de vizyona girdi.

Detroitli bir özel harekat polis memurunun oğlu olan Atkinson, “Kendimizi, perdeye taşıyabileceğimiz görüntülerle sınırlamak durumunda kaldık” şeklinde konuştu.

Ferguson, Tulsa ve Charlotte’da polisin sivilleri öldürdüğü sonu gelmeyen olayların, emniyet güçleri içerisindeki “tecavüz ve talan” kültürüyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Atkinson, bu militarizasyonun özel olarak siyah Amerikalıları hedef aldığını ve bir “işgal ordusu” gibi davrandığını ifade ediyor.

Özellikle 11 Eylül sonrasında yükselen “güvenlik” politikalarının ardından ABD ordusunun Irak’ta kullandığı silah ve zırhlı araçları bugün siyah Amerikalıların yaşam alanlarına taşıdığını ortaya koyan belgesel, özel harekat birliklerine konuşma yapan emekli yarbay Dave Grossman’ın söylediklerini aktarıyor: “Savaş halindeyiz ve cephede sizler varsınız. Şiddete neyle karşılık verilir? Daha çok şiddetle. Haklı şiddetle. Aracınız şiddettir.” Emekli yarbay, polis memurlarına verdiği eğitimde “şiddetli çatışmaların ardından polisler cinsel hayatlarının daha iyi olduğunu söylüyor” diyor. Belgeselin yaratıcısı Atkinson, bunun “cennette huriler vadedilen” intihar bombacılarının ideolojisinden farklı olmadığını ifade ediyor.

Belgeselin fragmanı şuradan izlenebilir: