Ana SayfaGüncelErdoğan: 2016’da 1923’ün psikolojisiyle hareket edemeyiz

Erdoğan: 2016’da 1923’ün psikolojisiyle hareket edemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2016 yılında 1923'ün psikolojisiyle hareket edemeyiz. 1923'teki konumumuzu korumakla övünemeyiz" dedi ve şöyle devam etti: "El Bab'a da gideceğiz; Münbiç'i kuşatma altına almamız lazım; Musul'a da geçeceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlar hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin yaşandığı geceye değinerek, “15 Temmuz’a 2. Kurtuluş Savaşı diyoruz” dedi.

Devamla da Başika krizi ve Musul Operasyonu ile yeniden tartışma konusu olan ‘Lozan’ konusuna değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“1923’teki konumumuzu korumakla övünemeyiz”

“Kurtuluş Savaşı’nı çok iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Son zamanlarda gündemde olan Lozan’ı ifade ederek gündeme düşürdüğümüz konu, ardından Misakı Milli konusu bu sürecin nasıl yönetildiğini, bizlere nasıl bazı gerçekleri yanlış öğrettiklerinin en açık ifadesidir.

“Gençlerimizin Lozan’ı incelemesi, araştırması; birileri rahatsız oluyor, varsın rahatsız olsun. Tartışılsın, incelensin görülsün. Doğru-yanlış bilelim. Partimin kurucusu Lozan’da imza atmış diye ‘bu doğrudur’; böyle bir mantık olamaz. ‘Acaba doğru mudur?’ Bu soruyu soralım. Tek tipçi bir insan, biz böyle bir gençlik istemiyoruz; sorgulayan, araştıran bir gençlik istiyoruz.  Sorguladığı, araştırdığı zaman gerçeğe ulaşacaktır. Ben gençliğimizi bal arısı gibi görmek istiyorum, eşek arısı gibi değil.”

Lozan üzerinden verdiği örneklerle konuşmasını sürdüren Erdoğan, devamla da “2016 yılında 1923’ün psikolojisiyle hareket edemeyiz. Cumhuriyetimizi kurduğumuzdan beri dünyada her şey değişirken, 1923’teki konumumuzu korumakla övünemeyiz” dedi.

“Cumhuriyetimizi hattı müdafaa anlayışıyla savunmaktan vazgeçmeliyiz”

“İstiklalimizi bu anlayışla kaznadığımız halde, Cumhuriyetimizi hattı müdafaa anlayışıyla savunmaktan vazgeçmeliyiz” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Türkiye artık bu yanlış güvenlik anlayışını terk etmiştir, bitirmiştir. Bundan sonra sorunların kapımızı çalmasını beklemeyeceğiz, bıçak kemiğe dayanana kadar sabretmeyeceğiz, artık sorunların üzerine biz gideceğiz. Terör örgütlerinin bize saldırmasını beklemeyeceğiz, nerede yuvalanıyorsa tepelerine bineceğiz.”

“El Bab’a da gideceğiz; Münbiç’i kuşatma altına almamız lazım”

‘Fırat Kalkanı Operasyonu’na ilişkin de açıklamalarda bulunan Erdoğan, Cerablus ve Rai’nin ardından Dabık’a girdiklerini belirterek, “Birileri akıl veriyor; ‘Dabık’a girdiniz iyi, daha aşağı girmeyin’. Daha aşağıda ne var, El Bab var, kusura bakmayın oraya da gideceğiz. Çünkü bizim tehdidi altında olduğumuz yer Dabık’ta bitmiyor, El Bab’ın da güneyine doğru iniyor. Oradan Münbiç’i de kuşatma altına almamız lazım. Münbiç yüzde 95 ile Araptır. Orayı PYD ile YPG işgal etmek istiyor. Biz ABD’lilere ‘Gidecekler’ dedik, söz verdiler bakalım. Rakka’ya beraber gidebilir miyiz, göreceğiz. Biz buna da varız” dedi.

“Suriye’de nasıl harekete geçtiysek, Musul’da da geçeceğiz”

Türkiye hava unsurlarının Musul Operasyonu’na katılması için ABD’liler ile mutabakata varıldığını belirten Erdoğan, “Musul meselesini Musul’da çözmek mecburiyetindeyiz. Musul’u feda edersek, sorunun kendi sınırlarımıza dayanmasını engelleyemeyiz. Tüm bölge bu süreçten zarar görecektir. Suriye’de nasıl harekete geçtiysek, Musul’da da aynı şekilde davranmaya kararlıyız” diye konuştu.