Ana SayfaManşetErdoğan’dan nefret söylemi: ‘Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi’

Erdoğan’dan nefret söylemi: ‘Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz'da hayatını kaybedenleri andığı konuşmasında, "Bir adam gibi ölmek var, bir de madam gibi ölmek var. Ölelim ama adam gibi ölelim" diye konuştu. Erdoğan'ın konuşmasını Gazete Karınca'ya değerlendiren akademisyen-yazar Ceren Sözeri, "Burada sadece kadınlara yönelik bir cinsiyetçilik değil gayrimüslimlere yönelik bir nefret söylemi de var" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Konya ziyaretinin ardından gittiği Trabzon’da, havalimanında kendisini karşılayanlara hitap etti.

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anan Erdoğan, nefret söylemi ve cinsiyetçi söyleme başvururken, “Öleceğiz. Bir adam gibi ölmek var, bir şey söyleyecektim ama onu söylemeyeceğim, bir de madam gibi ölmek var. Ölelim ama adam gibi ölelim” diye konuştu.

“İdam” sloganları karşısında daha önceki açıklamalarını yineleyen ve idam kararının Meclis’ten çıkması halinde onaylayacağını söyleyen Erdoğan’ın cinsiyetçi söylem ve nefret içeren sözleri şu şekilde:

“Dünyanın makamları nerede kalıyor? Burada kalıyor. Paran pulun her şeyin nerede kalıyor? Burada kalıyor. Cumhurbaşkanı olsan ne yazar, başbakan olsan ne yazar, multimilyarder olsan ne yazar? Hepsi geçici. Ne diyordum size hatırlayın, biz bir gün ölmeyecek miyiz? Öleceğiz. Bir adam gibi ölmek var, bir şey söyleyecektim ama onu söylemeyeceğim, bir de madam gibi ölmek var. Ölelim ama adam gibi ölelim. Sonra bizi defnedecekleri yer ne kadar? İki metreküp değil mi? Oraya gömecekler.”

Ceren Sözeri: Gayrimüslimlere yönelik de bir nefret söylemi

Erdoğan’ın sözlerine ilişkin Gazete Karınca’ya konuşan, medya ve kadın alanında da çalışmalar yapan akademisyen-yazar Ceren Sözeri, “Mesele cinsiyetçi söylemin ötesinde. Burada sadece kadınlara yönelik bir cinsiyetçilik değil gayrimüslimlere yönelik bir nefret söylemi de var” dedi.

Sözeri, nefret söylemini siyasetçiler kullandığında bunun nefreti daha da yaygınlaştırdığını bu nedenle buna dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan’ın söz konusu ifadeleri kullandığı sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki diğer politikacıların onu uyarma gayreti içinde olduğuna dikkat çeken Sözeri, “Ancak o, bunu söylemeyi tercih etti. Bilinçli bir şekilde bunu söyledi” dedi.