Ana SayfaManşetErdoğan’ın ‘Hristiyan demedik, Ezidilere kapımızı açtık’ sözlerine HDP’den tepki

Erdoğan’ın ‘Hristiyan demedik, Ezidilere kapımızı açtık’ sözlerine HDP’den tepki

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "'Hristiyan' demedik, ayrım yapmadık, kapımızı Ezidilere açtık" sözlerine HDP Milletvekili Feleknas Uca yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Erdoğan'ın sözlerinin sadece Ezidi inancını değil aynı zamanda farklı inançları da kin ve nefretle hedef aldığını belirten Uca, "Kimsenin Ezidilerin meşru direnişine saldırmaya hakkı yoktur" dedi.

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin dahil edilmediği Musul Operasyonu ile ilgili dün Rize’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ezidiler, bakın, teröristlerle iş birliği yapmayın. Şu anda ülkemde bu kadar Ezidi’yi kamplarda biz besliyoruz. Kapılarımızı biz size açtık. ‘Hristiyan’ demedik, ayrım yapmadık, kapımızı açtık ama şimdi bazı yanlış oyunların içerisine giriyorsunuz. Bu yanlış oyunlar size kar değil zarar getirir” demişti.

Erdoğan’ın Ezidiler özelinde gayrimüslimlere karşı nefret söylemi içeren bu sözlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca bir basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Nefret suçu

“Her fırsatta ‘Biz yaratılanı severiz yaradandan ötürü’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan Ezidîlik inancını aşağılamaya ve Ezidîlere karşı nefret suçu işlemeye devam ediyor” diyen HDP’li Uca, Erdoğan’ın daha önceki “Yezidi de olsa yine değer veririz” ve “Bunlar ateist, bunlar Zerdüşt” sözlerini anımsatarak, son açıklamasına dikkat çekti:

“Cumhurbaşkanı bu söylemleriyle sadece Ezidi inancına değil aynı zamanda farklı inançlara da kin ve nefret içerikli söylemler sarf etmiştir. Dini inançlarından dolayı 73 defa fermana maruz kalan kadim Ezidi toplumunu ‘sizi kamplarda biz besliyoruz, yanlış yapmayın’ şeklinde tehdit edilmiştir.”

Ezidiler Türkiye’de bir yasal statüye sahip değil

IŞİD zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Ezidilerin büyük çoğunluğunun Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine bağlı kamplarda kaldığını hatırlatan Uca, “Devlet yalnızca AFAD’a bağlı Nusaybin ve Midyat kampında kalan Ezidileri barındırmış, daha sonra da Nusaybin kampı da boşaltılmıştır. Geriye kalan binlerce Ezidi, Diyarbakır, Urfa, Şırnak, Siirt, Mardin ve Batman’da DBP belediyeleri tarafından kurulmuş kamplara yerleştirilmiştir. Burada iki yılı aşkındır kalan binlerce Ezidi devletin hiçbir desteğini alamamıştır. Öte taraftan, soykırımdan kaçıp ülkemize gelen Ezidiler Türkiye’de hala herhangi bir yasal statüye sahip değildir; ne ‘misafir’, ne ‘sığınmacı’ ne de ‘mülteci’ statüsüne sahiptirler” dedi.

“Ezidilerin direnişine saygı gösterilmeli”

IŞİD’e karşı Şengal’de kendi topraklarını koruyan Ezidilerin tehdit edildiğini söyleyen Uca, Erdoğan’ı bundan vazgeçmeye çağırdı, “Ezidilerin direnişine ve iradesine saygılı olmalıdır” dedi.

Uca, IŞİD’e karşı direnmenin Ezidilerin en meşru ve doğal hakkı olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Kimsenin Ezidilerin bu meşru direnişine saldırmaya hakkı yoktur” diye konuştu.