Ana SayfaKültür-SanatFilmekimi’nde 10 günde 51 film

Filmekimi’nde 10 günde 51 film

HABER MERKEZİ – Filmekimi, dünya festivallerinde gösterilmiş, ödüller almış, eleştirmenlerin ve izleyicilerin ilgisini çekmiş 51 filmle başlıyor. 

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Filmekimi festivalinin bu yıl 15’incisi düzenleniyor.

Filmekimi kapsamında gösterilecek filmler arasında Pedro Almodovar, Park Chan-Wook, Xavier Dolan, Asghar Farhadi, Jim Jarmusch, Kim Ki-duk, Emir Kusturica, Ken Loach, François Ozon gibi usta yönetmenlerin son filmleri seyirciyle buluşacak.

Festival, 7-16 Ekim tarihlerinde İstanbul’da 10 gün sürecek bir maratonla birlikte İstanbul dışında da Ekim ayı boyunca gösterimlerine devam edecek.

Biletler, 1 Ekim Cumartesi günü 10.30’dan itibaren BİLETİX üzerinden satışa sunuluyor.

The Beatles belgeseli

Efsane müzik grubu The Beatles’ın ilk yıllarına odaklanan, yönetmenliğini Ron Howard’ın yaptığı “The Beatles: Eight Days A Week-Turne Yılları” da festival kapsamında gösterilecek. Film, müzik ve belgesel tutkunlarını sinemaya çekecek yapımlar arasında.

Ben, Daniel Blake

Politik sinemanın zirvesindeki sinemacılardan Ken Loach’a Özgürlük Rüzgarı’ndan sonra ikinci kez Altın Palmiye kazandıran Ben, Daniel Blake, dokunaklı olduğu kadar öfke dolu bir dram.

Newcastle’da yaşayan Daniel Blake adlı marangoz, sağlık durumu nedeniyle çalışamamaktadır, ama sistemin çarpıklığı nedeniyle devlet yardımı da alamaz, iş aramak zorunda kalır. Daniel bu süreçte kendi gibi zorluk çeken bir anne ve onun çocuklarıyla dostluk kurar. Ken Loach ve yıllardır birlikte çalıştığı senaristi Paul Laverty, son yıllarda çektikleri en iyi film olan Ben, Daniel Blake’te gerçekçi yaklaşımlarından güç alırken bozuk sisteme ve boğucu bürokrasiye karşı dayanışmayı ustalıkla yüceltiyor.

Komün

komün

Berlin Film Festivali’nde Trine Dyrholm’e en iyi kadın oyuncu ödülü getiren Komün filminin yönetmeni Dogme akımıyla uluslararası üne kavuşan Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg. Film bir akademisyen ve ünlü bir haber sunucusu eşinin aile dostlarıyla bir komün kurmaları ve ardından gelişen olayları anlatıyor.

The Salesman

Günümüz İran’ında geçen The Salesman başlarına gelen korkunç bir olayla başa çıkmaya çalışan genç tiyatrocu çift Rana ve Emad’ı konu alıyor. İran sinemasının güçlü soluğu Ashgar Farhadi’nin izleyiciyi girdap gibi içine çeken senaryo dinamikleriyle ve oyuncu kadrosunun kusursuz performansları, filme Cannes’da hem En İyi Senaryo hem de En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini ve bol övgü kazandırdı. The Salesman ahlaki açılımları ve İran toplumuna getirdiği derin çözümlemelerle insan davranışlarının dehlizlerine iniyor.

Paterson

paterson

Bağımsız Amerikan sinemasının kahramanlarından Jim Jarmusch, izleyiciye sevdirdiği vampirlerden sonra sıradan insanlara dönüyor.

Filme de adını veren Paterson, New Jersey’de Paterson kasabasında yaşayan bir otobüs şoförü; fazla konuşmayı sevmeyen, hep yanında tuttuğu not defterine şiirler yazan sıradan bir adam. Bağımsız Amerikan sinemasının önemli yönetmenlerinden Jim Jarmusch, “şiirsel” sinemasını Paterson’da şiirin kendisiyle harmanlıyor ve izleyen herkesin tanışmaya bayılacağı bir karakteri çıkarıyor karşımıza.

Gösterimler

İstanbul (7-16 Ekim), Ankara (7-9 Ekim), İzmir (13-16 Ekim), Bursa (21-23 Ekim) ve Eskişehir (21-23 Ekim) olmak üzere 5 şehirdeki 10 farklı sinema salonunda düzenlenen festivalde 51 film yer alacak.

Filmekimi gösterimleri İstanbul’da Beyoğlu, Atlas, Rexx ve Cinemaximum City’s Nişantaşı’nda yapılacak. Eskişehir’de Cinemaximum Espark Salon1, Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması Salon 2 ve Büyülü Fener Kızılay Sineması Salon 1, Bursa’da Bursa Konak Kültürevi ve Bursa Sanat Mahal ve İzmir’de de Cinemaximum Mavibahçe Salon1’de olacak.

Festival hakkında daha fazla bilgiye buradan bakabilirsiniz.