Ana SayfaDünyaGünlerdir tutuklu olan ‘Afgan kızı’ kefaletle serbest bırakılıyor

Günlerdir tutuklu olan ‘Afgan kızı’ kefaletle serbest bırakılıyor

HABER MERKEZİ – Pakistan’da oturma izni almak suçuyla tutuklanan ‘Afgan kızı’ lakaplı Şarbat Gulai, günler sonra kefaletle serbest bırakılıyor.

National Geopgraphic dergisine 1984 yılında verdiği pozun kapak fotoğrafı olmasıyla ‘Afgan Kızı’ adıyla dünyaca ün kazanan Şarbat Gula, Pakistan’da yasadışı ikamet ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı.

Pakistan emniyet birimleri tarafından tutuklanan ve 14 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olduğu açıklanan Gula için, Pakistan İçişleri Bakanı devreye girdi.

BBC’nin aktarımına göre tutuklama ile ilgili açıklama yapan Bakan Chaudhry Nisar Ali Khan, “Sanırım bu davayı, hem onun kadın olması hem de insani bir açı barındırması nedeniyle yeniden incelemem gerekecek” dedi.

Gula için kefalet belirlenmesi talimatı veren İçişleri Bakanı Khan, söz konusu suçlamaların ise düşürülemeyeceğini ifade etti.

Khan, “Eğer onun hakkındaki suçlamaları düşürürsek ve onu sınır dışı edersek, ona sahte kimlik kartı veren yetkililer hakkındaki davayı da düşürmemiz gerekir. Ama burada asıl suçlu onlar ve ben onların bu işten yakalarını kurtarmalarını istemiyorum” diye konuştu.

Kayıtlara göre, Afgan kızı lakaplı Gula, Nisan 2014 tarihinde ‘Sharbat Bibi’ sahte ismini kullanarak Pakistan kimlik kartı için başvuru yaptı.

Sharbat Gula, “oturma izni sahteciliği” üzerine iki yıldır soruşturma yürüten Pakistan Federal Araştırma Bürosu (FIA) tarafından Afganistan sınırındaki Peşaver kentinde gözaltına alınmıştı.

Şarbat Gula

afgan kızı

Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry, 1985 yılında, Peşaver kenti yakınlarındaki mülteci kampında Gula’nın fotoğrafını çekmişti.

“Afgan Kızı” başlıklı fotoğraf Afganistan Savaşı sırasında Afgan halkının içinde bulunduğu koşulların ve çektiği acıların sembolü haline geldi.

Gözaltı haberlerinin ardından McCurry, Instagram’a Sharbat Gula’nın ikonik fotoğrafını koymuş ve altına şu ifadeleri yazmıştı:

“Ona ve ailesine hukuki ve ekonomik destek sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Yetkililerin bu eylemine mümkün olan en güçlü şekilde itiraz ediyorum. O bütün hayatı boyunca acı çekti ve bu gözaltı onun insan hakkının korkunç bir şekilde ihlali anlamına geliyor.”