Ana SayfaDünyaHeşdi El Şabi’den Telafer’e operasyon – HABER ANALİZ

Heşdi El Şabi’den Telafer’e operasyon – HABER ANALİZ

Musul Operasyonu devam ederken Şii milisler Heşdi El Şabi, Türkmen kasabası Telafer'e yöneldi. Gazete Karınca, Telafer operasyonunun olası sonuçları ve Heşdi El Şabi milislerinin hamlesini derledi. Eğer Heşdi El Şabi'nin operasyonu de-facto bir hareket ise bu, Musul Operasyonu ve operasyon sonrasının çok daha büyük çatışmalara neden olacağına işaret ediyor.

HABER MERKEZİ – 17 Ekim’de başlayan Musul Operasyonu ağır aksak devam ederken; operasyonun en önemli güçlerinden Şii Heşdi El Şabi milisleri Türkmen kasabası Telafer’e yöneldi.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 16 Haziran 2014 tarihinde -yani Musul’un ele geçirilmesinin hemen ardından- ele geçirdiği Musul’un 60 km batısındaki Telafer için operasyonun başlatıldığını Heşdi El Şabi güçleri sözcüsü Ahmed Esedi duyurdu.

AFP’ye konuşan Esedi, amaçlarını şu sözlerle dile getirdi: “Operasyon Musul ve Rakka arasındaki ikmal hattını kesmeyi, Musul kuşatmasını sıkılaştırmayı ve Tel Afer’i özgürleştirmeyi hedefliyor.”

Yoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı Telafer, yüzde 55-60’ı Şiilerden oluşuyor. 16 Haziran 2014 tarihinde IŞİD tarafından işgal edildiğinde Şiiler ilçeyi terk etmek zorunda kalırken Sünnilerin büyük bölümü kentte yaşamaya devam etmişti.

Göç eden Şii Türkmenler ise Sünni Türkmenlerin IŞİD ile bir olarak evlerini talan ettiğini ve mülklerine el koyduğunu savunarak Heşdi El Şabi’nin içerisinde örgütlenmeye başlamıştı.

Musul Operasyonu’na katılan Irak ordusu ve polisi, Pêşmerge güçleri, Heşdi El Şabi, Sünni Heşdi Wetani (adını Ninnova Muhafızları olarak değiştirdi) ve aşiret güçleri arasında ihtilaflar devam ederken Heşdi El Şabi’nin Telafer’e operasyon başlatması dikkat çekiyor.

Musul operasyonunun başlamasının ardından her gücün kendi ajandasında projeleri uygulamaya koymaya başladığını gösteriyor. Bu durumun Musul’u kurtarmak için oluşturulan koalisyon toplantılarında konuşulup konuşulmadığı konusu ise şimdilik net değil.

Söz konusu durum, ABD öncülüğündeki koalisyonla yapılan görüşmelerde önceden anlaşmaya varılmışsa bu, Musul’un tek bir gücün denetiminden kalmayacağına işaret.

Ancak Heşdi El Şabi’nin operasyonu de-facto bir hareket ise bu Musul Operasyonu ve operasyon sonrasının çok daha büyük çatışmalara neden olacağına işaret ediyor.

Bundan önce de operasyona Musul’un kuzeydoğusundan katılan Pêşmerge güçleri, kent merkezine girmeyeceklerini ve ilerledikleri bölgelerin kendi denetimlerinde kalması için anlaşmaya vardıklarını ifade etmişti.

Heşdi El Şabi güçlerinin Telafer Operasyonu’na ilk tepki verecek güçlerin başında da Türkiye geliyor. AKP döneminde dış politikada “mezhep temelli” bir yol izleyen Türkiye, İran destekli Şii Heşdi El Şabi milislerini Musul ve Telafer’de istemediğini sıklıkla dile getiriyor.

Başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu defalarca Heşdi El Şabi karşıtı açıklamalar yapmıştı.

Heşdi El Şabi kimdir?

heşdi el şabi

IŞİD’in 2014 yılının ortalarında Irak’ta Musul, Enbar, Tikrit ve Sünnilerin yaşadığı birçok bölgeyi Saddam Hüseyin dönemindeki Baas Partisi kadrolarının desteği ile ele geçirmesi üzerine Şii dini otorite Ayetullah Ali Sistani Şiilere “cihat” çağrısı yaptı.

Sistani’nin çağrısı üzerine Heşdi El Şabi güçleri örgütlenmeye başladı. Örgütlenme ve silahlanmaya en büyük desteği ise İran veriyor.

Enbar vilayetindeki operasyonlarda İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani bizzat Heşdi El Şabi’nin başında bulunuyordu.

Sayıları yüzbinlerle ifade edilen Heşdi El Şabi’nin içerisindeki öne çıkan başlıca gruplar ise şunlar:

“Bedir Tugayları, Esaib Ehlulhak, Ali Ekber Tugayları, Ensar El Merciyye tugayları, Hibullah Ketibesi, İmam Ali Ketibesi, Seyyidul Şuheda Ketibesi, Seraya Aşura, Fırkatul Ebbas Ketibeleri, Seraya El Xorasani, Feylaq El Kerrar, Seraya El Cihad, Seraya Ensal El Aqide vb.”