Ana SayfaDünyaIrak, Türkiye’nin Musul Operasyonu’na katılma teklifini reddetti

Irak, Türkiye’nin Musul Operasyonu’na katılma teklifini reddetti

Irak Başbakanı, ABD Savunma Bakanı'yla görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Musul Operasyonu'nda yer almak için teklifte bulunduğunu ve bunu reddettiklerini söyledi.

HABER MERKEZİ – Irak Başbakanı Haydar El-İbadi, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’la  bugün Bağdat’ta yaptığı görüşmeden sonra açıklamalarda bulundu.

İbadi, Türkiye’nin Musul’u IŞİD’den temizlemek için başlattıkları operasyonda yer almak için teklifte bulunduğunu ve bunu reddettiklerini söyledi.

İbadi, “Türkiye’nin operasyona katılmak istediğini biliyorum ve bunun için onlara teşekkür ediyorum fakat bu Iraklıların kendi başına üstlenebileceği bir  operasyon. Eğer yardıma veya desteğe ihtiyacımız olursa Türkiye veya başka ülkelerden isteriz” dedi.

ABD Savunma Bakanı Carter, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Türkiye ile Irak’ın ‘prensipte anlaştığını’ söylemişti. Iraklı bir hükümet yetkilisi ise bu açıklamanın doğru olmadığını ifade etmişti.

Ankara-Bağdat krizi

TBMM’den geçen sınır ötesi harekat tezkeresi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Musul’a kimse giremez” sözlerinin ardından Irak’la Ankara-Bağdat hattı daha da gerilmişti. Irak Meclisi Musul yakınlarındaki Başika’da bulunan askeri birliği nedeniyle Türkiye’yi ‘işgalci’ ilan etmeye hazırlandığını açıklarken, Ankara da Irak Meclisi’nin bu kararını kınamıştı.