Ana SayfaDünyaIŞİD’in elinde 3 ay tutsak kalan BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, Václav Havel İnsan Hakları Ödülünü aldı

IŞİD’in elinde 3 ay tutsak kalan BM İyi Niyet Elçisi Nadia Murad, Václav Havel İnsan Hakları Ödülünü aldı

Václav Havel İnsan Hakları Ödülünü alan Nadya Murad: 'Özgür dünya Ezidi soykırımına tepki vermiyor'

IŞİD militanlarının elinde 3 aylık esaretten sonra 2014 yılında Almanya’ya kaçmayı başaran ve geçtiğimiz Eylül ayında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olarak atanan 23 yaşındaki Ezidi Nadia Murad, Ezidilerle ilgili yürüttüğü kampanyasıyla Václav Havel İnsan Hakları Ödülünü aldı.

Nadia Murad, Strasbourg’daki ödül konuşmasında IŞİD militanlarının insanlığa karşı işlediği suçları yargılayacak bir uluslararası mahkeme kurulması çağrısında bulundu. IŞİD’in Ezidilere yaptıklarının “soykırım” olarak görülmesi gerektiğini söyledi ve “özgür dünyanın” bu soykırıma tepki vermediğini ifade etti.

Iraklı Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, Avrupa’da yaşamaya başladığından bu yana her alanda IŞİD’in elinde tutsak olarak yaşadığı trajik tecrübeleri, Ezidi halkını ve taleplerini anlatıyor.  “Nadia’nın yanındayım” adıyla kendi inisiyatifini geliştiren Murad, Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi göreviyle ve ABD merkezli Küresel Ezidi Sivil Toplum Örgütü Yazda’nın desteğiyle Ezidi taleplerini dünyaya taşıyor.