Ana SayfaPolitikaKadın mahkumlara banyoda kamera tacizi

Kadın mahkumlara banyoda kamera tacizi

TBMM İnsan Hakları Komisyonunun toplantı gündeminde cezaevlerindeki durum vardı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonunun son toplantısında HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, OHAL uygulamalarıyla cezaevlerindeki durumu aktardı: Şırnak’ta yetkililerin görmezden geldiği uyuz vakası ile mücadele etmeye çalışan çocuklar, çıkan yangında öldü. Alanya’da ise kadın mahkumların ortak banyolarına kamera yerleştirildi.

HDP Milletvekili Burcu Çelik Özkan şöyle konuştu:

Şırnak ve Adıyaman’da hak ihlalleri

15 Temmuz öncesinde de ağır insan hakları ihlalleri vardı, 15 Temmuz sonrasında da bu ihlaller artarak kronikleşen bir hâlde devam ediyor.

Şırnak, altı aydır abluka altında olan bir şehir. Altı ay boyunca şehir kapalı olduğu için Şırnak Cezaevine lojistik anlamında, su, gıda, yemek sağlanmadı.

Şırnak Cezaevinde iki çocuğun son bir haftada hayatını kaybettiği gerçekliği. Bunların neden hayatını kaybettiğini çok iyi biliyoruz. Orada bir uyuz vakası var ve uyuz vakası idareye bildiriliyor fakat idare bunu görmezden geliyor. İki çocuk buna istinaden orada isyan çıkartıyorlar ve bu, basına cezaevinde sadece yangın olarak geçti. Hâlbuki orada mesele sadece basit bir yangın değildi ve bugün iki çocuğumuzu kaybettik.

Adıyaman’da açlık grevi, Alanya’da kameralı taciz

Adıyaman Cezaevinde de bugün itibarıyla uygulamalardan, insan hakları ihlallerinden, idarenin tavrından, orada yaşanan ağır ihlallerden kaynaklı bugün açlık grevi başlatılacağı bilgisi geldi.

Alanya Cezaevinde kadınların banyo yaptıkları alanlara bile yirmi dört saat kamera yerleştirdikleri gerçekliği var. OHAL sonrası uygulamaların nasıl bir noktaya geldiğini gerçekten merak ediyorum.