Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadın satranç ustalarına başörtüsü zorlaması

Kadın satranç ustalarına başörtüsü zorlaması

İran’da düzenlenecek olan 2017 Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonasında dünyanın dört bir yanından şampiyonaya katılacak sporculara başörtüsü zorunluluğu getirildi.

HABER MERKEZİ – Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) 2017 Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonasının Şubat ayında İran’ın başkenti Tahran’da düzenleneceğini açıkladı. Ne var ki, dünyanın dört bir yanından turnuvaya katılmak için gelen sporcuların İran’da bulundukları süre boyunca başörtüsü takmaları zorunlu olacak. Aksi takdirde sporcular para yahut hapis cezası alabilecekler.

ABD Kadınlar Satranç Şampiyonu Uluslararası Usta Nazi Paikidze-Barnes, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada başörtüsü mecburiyeti nedeniyle turnuvaya katılmayı reddettiğini ilan etti. Dünyanın en güçlü kadın satranççılarından Büyük Usta Susan Polgar ise kişisel sitesinden yaptığı açıklamada “tüm oyuncular eşit koşullarda olduğu sürece” başörtüsü takmakla ilgili hiçbir sorun yaşamadığını ifade etti.

FIDE Kadın Satranç Komisyonu (WOM) ise yaptığı açıklamada henüz resmî bir şikâyet almadıklarını açıkladı. Katılımcılardan herhangi bir başvuru almaları hâlinde konu ilk WOM genel kurulunda görüşülecek.