Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu ‘Hitler’i örnek verdi: Bir kişi milli iradeyi temsil edemez

Kılıçdaroğlu ‘Hitler’i örnek verdi: Bir kişi milli iradeyi temsil edemez

CHP eski Genel Başkanı ve Milletvekili Deniz Baykal'ın 'başkanlık sistemi'yle ilgili yaptığı "değerlendirilmeli" açıklamasının aksine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Bir kişi milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur" dedi. Hitler örneğini veren CHP lideri, "Başkanlık tartışmaları yapılırken, 'yasama ve yargı benim için ayak bağıdır' diye birisi söylüyorsa, onun demokrasiye ihanet ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğuş Üniversitesi’nde düzenlenen Ulusal Gençlik Akademisi açılışında konuştu, başkanlık tartışmalarına değindi.

Demokrasi ve yargı bağımsızlığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Bir kişi milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur” dedi.

CHP lideri şunları söyledi:

“Adalet en soylu kavramdır. Adalet üzerine hepimizin titremesi lazım. Birilerinin talimatıyla karar veren değil, hukukun üstünlüğüne inanarak vicdanıyla karar veren yargıya ihtiyacımız var. Medya özgürlüğü kesinlikle olmalı. Düşünceyi ifade özgürlüğü kesinlikle olmalı. Bir kişi düşüncelerinden ötürü hapse atılmamalı.

“Bugün hapiste gazetecilerimiz, yazarlarımız ve bilim insanlarımız var. Ben içime sindiremiyorum. Bugün içeride olan gazetecilerin hiçbirisi Cumhuriyet Halk Partisi lehine üç cümle bile kurmuş değildi. Ama ben onların haklarını savunmak zorundayım; çünkü ben demokrasiye, insan haklarına, düşünceyi açıklama özgürlüğüne inanıyorum.

“Bir kişi milli iradeyi temsil edemez, demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Şunu insanlık tarihi gördü ve öğrendi; bir kişiye bütün yetkiler verildiğinde o kendi ulusunu bir süre sonra felakete sürüklemiştir. Örnek mi? Hitler örneği en somut örnek. Bütün yetkileri aldı, ‘ben başkanım’ dedi, sadece kendi ülkesini değil bütün dünyayı kana buladı. Ve ne yapıldı? Alman Anayasası’na halkın direnme hakkı kondu. Tıpkı 15 Temmuz’da halkın direnme hakkını kullandığı gibi. Dolayısıyla demokrasiye yönelen her harekete karşı hepimizin ortak mücadele etmesi lazım.

“Güçler ayrılığı, yasama, yargı, yürütme… Çağdaş demokrasilerde bir de buna medya eklenir. Çünkü bunların tamamı milli iradeyi kullanırlar ve temsil ederler. Bir kişi milli iradeyi temsil edemez. Demokrasilerde böyle bir şey yoktur. Güçler ayrılığı bu anlamda çok önemlidir. Bu bağlamda başkanlık tartışmaları yapılırken, ‘yasama ve yargı benim için ayak bağıdır’ diye birisi söylüyorsa, onun demokrasiye ihanet ettiğini rahatlıkla düşünebilirsiniz. Benim gibi düşünmeyen yargı veya yasama organı olmaz. Düşünceyi açıklama özgürlüğünün özünde birlikte tartışmak, uygarca tartışmak, uygarca konuşmak, uygarca çözüm yolları bulmak yatar.”

Baykal’ın ‘Başkanlık değerlendirilebilir’ açıklaması

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada başkanlık sisteminin değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştu. Baykal, başkanlık rejiminin CHP için önemli bir yer tutacağını ifade ederek de “Bu makamın gerektirdiği niteliklerde bir adayla çıkabilirsek inanıyorum ki çok ciddi bir sıçrama yapabiliriz” demişti.

Başkanlık tartışmaları

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, 12-15 maddeyi içeren bir teklifle başkanlık sisteminin hayata geçirilebileceğini söylemiş, söz konusu teklifin Ocak ayında TBMM’de görüşebileceğini Nisan’da da referanduma gidilebileceğini ifade etmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlık referandumu için ‘yeşil ışık’ yakmıştı. Bahçeli, parlamenter sistemden yana olduklarını ancak fiili durum yaratılan başkanlık sistemi için ‘hukuki bir yol aranması gerektiğini’ belirterek, Meclis’e konuyla ilgili kanun teklifinin gelmesi gerektiğini söylemiş ve referandum önerisi sunmuştu.