Ana SayfaEkoloji‘Madde 80’ protestosu: “Bu çılgınlıktan derhal vazgeçilmelidir!”

‘Madde 80’ protestosu: “Bu çılgınlıktan derhal vazgeçilmelidir!”

Yaşam savunucuları, “Madde 80'i istemiyoruz” diyerek İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Ordu, Sinop, Bartın ve Rize'de eşzamanlı eylem gerçekleştirdi.

HABER MERKEZİ – Madde 80 ve onun sermaye ayağını oluşturan Türkiye Varlık Fonu’na karşı yüzden fazla sivil toplum kurumu (STK) ve ekoloji örgütünün çağrısı ile bir araya gelen yaşam savunucuları, bugün İstanbul Galatasaray Meydanı ve Türkiye’nin farklı illerinde protesto gösterisi yaptı.

Meclis’te kabul edilen Madde 80 ile beraber parkların, deprem toplanma alanlarının, sahillerin, kültürel ve tarihi eserlerin ranta açılacağını ifade eden yaşam savunucuları devlet teşvikleri ile ekoloji tahribatına yol açacak projelerin önünün açılacağını savundu.

Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyen ve aralarında İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması ile Karadeniz İsyandadır Platformu’nun da bulunduğu 100’ü aşkın STK ve ekoloji örgütü, söz konusu yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğini belirtti.

“Oluşacak hasarın telafisi mümkün değil”

Yasanın uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuata aykırı olduğunu hatırlatan yaşam savunucuları, oluşacak hasarın telafisinin mümkün olmadığını hatırlattı: “Devam eden ve tamamlanan benzer projelerle, daha önce defalarca örneklerini gördüğümüz üzere, doğayla birlikte kent ekosisteminin de olmazsa olmaz unsurlarından olan yaban hayvanlarının yaşam alanları, taraf olunan uluslararası sözleşmelere ve ulusal mevzuata rağmen talan edilecek; zorunlu göçe tâbii tutulan yaban hayvanlarına verilen tüm zararlar, hem kırda hem kentte telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaratacaktır.”

“Bu çılgınlıktan derhal vazgeçilmelidir!”

Açıklamanın sonunda şunlar ifade edildi: “Bizler; doğa, hayvan ve kent örgütleri, duyarlı hukukçu ve siyasetçiler, yaşam savunucuları, kısacası yaşamın ta kendisi olarak yaşanılabilir bir dünya için toprağı, suyu, havayı, çıkarsız bir şekilde doğayı savunuyoruz.

“80. Madde Anayasa Mahkemesi’nden geçecek ya da dönecek. Bizler; kentleri, doğayı ve yarınları hiçe sayan iktidar, bürokrat ve şirketlere karşı, her türlü mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz.

“Madde 80 doğanın, yaşamın ve geleceğin yok edilmesidir! Bu çılgınlıktan derhal vazgeçilmelidir!”

Çevre koruma kanunlarını hiçe sayan ‘Madde 80’, geçtiğimiz ay Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.