Ana SayfaGüncelMehmed Uzun mezarı başında anıldı

Mehmed Uzun mezarı başında anıldı

Kürt yazar Mehmed Uzun, yaşamını yitirişinin 9'ncu yılında Diyarbakır'da mezarı başında anıldı.

Kürt edebiyatçı Mehmed Uzun, yaşamını yitirişinin 9’ncu yılında mezarı başında anıldı.

Modern Kürt Romanının yaratıcılarından olan Mehmed Uzun Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Anmaya, Uzun’un ailesi ve yakın dostları ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Osman Özçelik, Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilciliği yöneticileri de katıldı.

Yapılan konuşmalarda Uzun’un Kürt edebiyatına katkısına ve bıraktığı mirasa dikkat çekildi.

Uzun’un kardeşi Mahmut Uzun, “Kardeşim bugün yaşasaydı Sur’u yazardı. Umarım beraber vereceğimiz mücadele ile ölümü bu topraklardan uzaklaştıracağız” dedi.

Mehmed Uzun Kimdir?

mehmed uzun1980 öncesinde Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan 1977’de İsveç’e yerleşen, hakkında Türkiye’de çok sayıda dava açılan ve 1981’de Türk vatandaşlığından atılan, ancak 1992’de Türkiye’ye gelebilen, Kürtçe (Kurmanci), Türkçe ve İsveççe yazdığı çok sayıda kitabı yirmiye yakın farklı dilde yayınlanan ve Kürtçe üzerinde araştırmalar yapan bir  Kürt yazardı.

Uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ayrıca İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp’te aktif çalıştı. İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği’nin de üyesi olan Uzun’un çok sayıda Kürtçe romanı bulunuyor, bunların tümü Türkçe’ye de çevrilmiş bulunuyor.

Yazdığı romanlardan “Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık” romanı ve “Nar Çiçekleri” adlı deneme kitabı ile ilgili olarak da 2001 baharında yargılanan Uzun, yakalandığı mide kanseri nedeniyle tedavi gördü. Yaşamının son dönemini yurdunda yaşayan Mehmed Uzun 11 Ekim 2007 tarihinde Diyarbakır’da yaşamını yitirdi.

13 Ekim günü Diyarbakır’da yapılan cenaze töreninde Yaşar Kemal, Şerafettin Elçi, Ahmet Türk ve Osman Baydemir’in konuşmalarının ardından Mardinkapı Mezarlığı’na defnedildi.