Ana SayfaDünyaMusul Operasyonu başladı: 100 binlerce Musullunun durumu ne olacak?

Musul Operasyonu başladı: 100 binlerce Musullunun durumu ne olacak?

Musul Operasyonu ile birlikte harekâtın yol açacağı insani kriz gündemde. Türkiye de dün göç krizinin sinyalini verdi.

HABER MERKEZİ – Musul’un IŞİD’den geri alınmasına yönelik askeri harekât başlarken, operasyonun yol açacağı insani kriz gündemde.

Birleşmiş Milletler (BM) daha önce, operasyon sonucu Musul’da yaşayan bir buçuk milyon kişiden üçte ikisinin evlerini terk etmek zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Musul’da 700 bin kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, olası bir operasyondan ise 1 milyondan fazla insanın bundan etkileneceğini belirtmişti.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği temsilcisi Bruno Geddo da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada operasyonla birlikte 400 binin üzerinde insanın yerinden edileceğini öngördüklerini açıklamıştı.

Göç krizine karşı hazırlanan kampların ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde olmaması da bir diğer önemli nokta. Savaş alanına çok yakın kurulan kamplara yardım ulaştırılmasında da ciddi sıkıntıların yaşanabileceği belirtiliyor.

Öte yandan Türkiye de dün göç krizinin sinyalini verdi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Musul Operasyonu’nun başlamasıyla birlikte Türkiye’ye yeni bir göç dalgası olabileceğini belirterek, Maraş’ta AFAD merkezi kurulacağını açıkladı.

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Musul, 2014 yılında IŞİD’in kontrolüne geçmişti. Kent, örgütün Suriye’deki Rakka kentiyle birlikte iki ana ‘kalesinden’ biri.

Musul, bugüne kadar Irak’ta IŞİD’e yönelik savaş kapsamındaki kurtarma operasyonları bağlamında, operasyon yapılan yerler arasındaki en büyük nüfusa sahip olan yerleşim.