Ana SayfaGüncel‘OHAL’de basının bugünü: Sansür, davalar, hapis cezası

‘OHAL’de basının bugünü: Sansür, davalar, hapis cezası

Basına yönelik sansür ve baskı bugün de devam etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması sonrası protestoların düzenlendiği Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki bir çok kentte hem sabit hem de mobil internet hatları kesildi. BTK, Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitesine erişimi engelledi. DİHA muhabiri Bilal Güldem'e ise 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bugün, kapatılan İMC TV'nin Haber Müdürü Hamza Aktan da hakim karşısındaydı. Kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek olan isimlerden Deniz Türkali hakkında açılan dava ise zaman aşımından düşürüldü.

İnternet kesintisi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının protesto edileceği Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki bir çok kentte hem sabit hem de mobil internet hatları kesildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan internet kesintisine ilişkin açıklama geldi. Kurtulmuş, internet kesintilerinin gözaltılarla ilgisinin olmadığını savundu.

“Sosyal medyada zaman zaman provokasyonların yapıldığını” iddia eden Kurtulmuş, “Sosyal medya sorumsuzca davranılacak bir alan değildir. Herkes burada çok dikkatli davranmalıdır. Bizim için önemli olan Ortadoğu bu kadar karışık bir noktadayken Türkiye’nin dirliğinin, birliğinin sağlamasıdır. Aramızda siyasi farklılıklar olabilir ama hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız. İnterneti, sosyal medyayı kullananlar da asla ayrılık dili üzerinden birtakım provokasyonlar yapamaz. Yapmamalıdır” diye belirtti.

Bilal Güldem

Yasak ve operasyonların sürdüğü dönemde Mardin’in Nusaybin ilçesinde haber takibinde olan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Bilal Güldem, 24 Nisan’da tutuklanmış, 30 Haziran’da tahliye edilmişti.

Güldem hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, Güldem’in “örgüt üyeliğinden” beraatına, sosyal medya paylaşımlarında ise “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 3 ay hapsine karar verdi.

Hamza Aktan

Twitter’daki paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan, kapatılan İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan hakkında açılan davanın ilk duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Twitter’daki paylaşımları gerekçe gösterilip 30 Nisan’da evi basılarak gözaltına alınan kapatılan İMC TV Haber Müdürü Hamza Aktan hakkında açılan davanın ilk duruşması Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yazmadığı ve paylaşmadığı Tweetler gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan Aktan için var olan “adli kontrol şartının” kaldırılmasına karar verilirken, duruşma 10 Ocak 2017 tarihine erteledi.

Özgürlükçü Demokrasi

Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin internet sitesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi.

Hafta içerisinde de Dicle Haber Ajansı’nın internet sitesi 47, Sendika.Org ise 12’nci kez erişime engellenmişti.

Deniz Türkali

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına destek verdiği için hakkında soruşturma başlatılan sinema oyuncusu Deniz Türkali hakkında açılan dava zaman aşımından düşürüldü.

Hasan Cemal

Gazeteci-yazar Hasan Cemal hakkında Ankara 5. ve 33. Asliye Mahkemeleri’nde “Cumhurbaşkanı hakaret” iddiasıyla açılan davaların bugün görülen duruşmasında karar çıkmadı. Her iki davanın duruşması da mahkemeye bakan hakimlerin dava değişmesinden dolayı 20 Aralık 2016 tarihine ertelendi.

İki muhabir gözaltına alındı

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi üyelerinin tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekmek üzere Silivri Cezaevi önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına izin verilmedi.

Haber takibi yapan ETHA muhabiri Havva Cuştan ve DİHA muhabiri Yağmur Kaya jandarma tarafından gözaltına alındı.

Previous post
IŞİD'in yaktığı sülfür sonrası asit yağmuru uyarısı
Next post
'Hiçbir devlet sadece yıkma sözü vererek ayakta kalamaz'