Ana SayfaToplumsal CinsiyetPolonya’da kürtaj yasağına karşı kadınlar kazandı

Polonya’da kürtaj yasağına karşı kadınlar kazandı

HABER MERKEZİ – Hükümet kürtajı yasaklamak istedi, kadınlar sokaklara döküldü. ‘Kara Pazartesi’den sonra zafer kadınların oldu.

Polonya’nın başkenti Varşova’da kadınların kürtajın tamamen yasaklanmasına karşı 3 Ekim’de başlattığı  kitlesel eylemler sonrası, yasaklanmayı öngören ve parlamentoya gönderilen yasa tasarısı geri çekildi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Gowin, söz konusu yasa tasarısının uygulanmayacağını açıkladı.

‘Kara Pazartesi’

Milyonlarca kadın 3 Ekim günü kürtajın tamamen yasaklanmasına karşı greve çıkmıştı.

Grev gününe, kadınların siyah giysilerle sokağa çıkmaları nedeniyle “Kara Pazartesi” adı verilmişti.

Genel grev nedeniyle ülkede 60 şehirde pek çok hükümet binası, üniversite ve okul, çalışan yetersizliği nedeniyle bir gün kapalı kalmıştı.

Berlin, Brüksel, Düseldorf, Belfast, Londra ve Paris gibi pek çok Avrupa kentinde de dayanışma eylemleri düzenlenmişti.

Polonya’da kürtaj yasağı

Polonya’da kürtaj, kadınların hayatının tehlikede olduğu, fetüsün hasar görme riski bulunduğu ve gebeliğin cinsel tecavüz sonucu olduğu haller dışında zaten yasaklı.

Eğer tasarı yasalaşsaydı Polonya’nın kürtaj yasası, Vatikan’ınki kadar sert olacak, kürtaja başvuran kadınların ve uygulayan doktorların beş yıla kadar hapisle cezalandırılması söz konusu olacaktı.

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski kadınların kitlesel eylemleri için “Bırakın eğlensinler. Polonya’nın daha büyük sorunları yokmuş gibi devam etsinler” demişti.

Bakan Waszczykowski, “Ölüm, yaşam ve doğum gibi konularda ciddi tartışmalar bekliyoruz. Etkinlikler, kostümlü partiler, yapay sorunlar değil” şeklinde konuşmuştu.

İnsan hakları ve kadın örgütleri ise yasa tasarısını “kadınlara ve kendi bedenlerine dair karar verme haklarına büyük bir saldırı” olarak niteliyordu.