Ana SayfaKültür-SanatTarihi Kentler ve Ermeniler dizininin ilki: ‘Bitlis ve Muş’

Tarihi Kentler ve Ermeniler dizininin ilki: ‘Bitlis ve Muş’

Antik dönemden başlayarak 20. yüzyıla kadar Bitlis ve Muş’un tarihine ışık tutan, Ermeni halkının ve yarattığı kurumların siyasi, kültürel, dini ve toplumsal mirası inceleyen "Birlis ve Muş" kitabı Aras Yayıncılık'tan çıktı.

Anadolu kentlerindeki Ermeni mirasını inceleyen 14 ciltlik “Tarihi Kentler ve Ermeniler” dizininin ilk kitabı olan, editörlüğünü Richard G. Hovannisian’ın yaptığı “Bitlis ve Muş”, Aras Yayıncılık’tan çıktı.

Çevirmenliğini Zülal Kılıç’ın yaptığı kitap, tarihsel Ermeni yurdunun en önemli merkezlerinden olan Bitlis ve Muş ya da Ermeni geleneğindeki adlarıyla Pağeş ve Daron’u tarihsel bir izlekte anlatıyor.

Antik dönemden başlayarak 20. yüzyıla kadar Bitlis ve Muş’un tarihine ışık tutan kitapta, Ermeni halkının ve yarattığı kurumların siyasi, kültürel, dini ve toplumsal mirası inceleniyor.

“Bitlis ve Muş” kitabı çok katmanlı tarihi anlamamıza yardımcı oluyor.

Bitlis ve Muş, Ermeni geleneğindeki adlarıyla Pağeş ve Daron, tarihsel Ermeni yurdunun en önemli merkezlerindendi. Anadolu, Kafkasya ve Mezopotamya coğrafyasında yaşayan kadim Ermeni halkının yöredeki üç bin yıllık varlığının ve komşularıyla ilişkilerinin izlerini sürmek, günümüzde de büyük önem taşıyor. Antik çağlardan 20. yüzyıla kadar Bitlis ve Muş’un tarihine ışık tutan bu kitapta, Ermenilerin siyasi, kültürel, dini ve toplumsal mirası inceleniyor.

Ünlü tarihçi Richard G. Hovannisian tarafından derlenen 14 ciltlik Tarihi Kentler ve Ermeniler serisinin ilk kitabı olan Bitlis ve Muş, Anadolu’nun çok katmanlı tarihini anlamamıza yardımcı oluyor. Türkiye’de hâkim olan tektipçi tarih anlayışına alternatif oluşturmak için verilen fikir mücadelesine katkı sağlaması dileğiyle.

Seride yer alacak diğer kentler ise sırasıyla şöyle: Van, Harput, Erzurum, Sivas, Diyarbakır ve Urfa, Kilikya, Karadeniz, İstanbul, Kars ve Ani, İzmir, Kayseri ve Kapadokya, Küçük Asya, Musa Dağ.

Previous post
Zonguldaklı taraftar: 'Amedspor'a taş atmadık; evet, bizler vatan hainiyiz'
Next post
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri oturma eyleminde