Ana SayfaEkolojiTarihi Roma Köprüsü’ne ait kalıntılar molozlar arasında kaybedildi

Tarihi Roma Köprüsü’ne ait kalıntılar molozlar arasında kaybedildi

Asi Nehri'nin yeniden ıslahı için başlatılan çalışma sırasında 1972 yılında yıkılan tarihi Roma Köprüsü'ne ait kalıntılar ortaya çıktı.

Hatay’ın Antakya ilçesinin ortasından geçen dünyanın sayılı nehirleri arasındaki Asi Nehri’nde yapılan kanal açma çalışmaları sırasında tarihi Roma Köprüsü’ne ait kesme taşlardan oluşan kalıntılar ortaya çıktı.

Taşların ortaya çıkması ile birlikte 1972 yılında Amik Gölü’nün kurutulması çalışmaları sırasında ‘boşaltım kapasitesinin azlığı’ iddiası ile yıkılan bin yıllık köprü ve yerine yapılan betonarme, yeniden tartışma konusu oldu. Ancak koruma altına alınması gereken bin yıllık kesme taşların moloz yığınları arasında kaybedildiği belirtiliyor.

roma köprüsü

Antakya’nın sayılı mozaik ustalarından Mehmet Daşkapan, molozlar arasındaki kesme taşların ‘kesinlikle’ köprüye ait olduğunu söylüyor.

Taşların ortaya çıktığı yerin köprünün temelleri olduğunu savunan Daşkapan, bu durumun, Romalıların köprünün temellerini çok iyi attığını ve mevcut köprünün de tarihi Roma Köprüsü’nün temeli üzerine yapıldığını gösterdiğini kaydediyor.

Mehmet DaşkapanKöprünün 2008 yılında da tartışma konusu olduğunu ve Hatay Belediyesi’nin o dönem Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Amir Pasic’in tarihi köprünün yeniden inşasında yer alacağını duyurduğunu da hatırlatan Daşkapan, aradan geçen 8 yıla rağmen değişen bir şey olmadığını belirtiyor.

Daşkapan,  uzmanların devreye girmesi ve taşları tek tek yerinden alınarak inceleme yapması çağrısında bulunurken, taşların sergilenmesinin dahi tarih açısından önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Previous post
‘Özerklik talebi dikkate alınmalı’
Next post
6 ilde saldırı ve çatışma: 4 asker hayatını kaybetti