Ana SayfaGüncelTazmanya canavarının sütü antibiyotiklere dirençli ‘süper bakterileri’ öldürüyor

Tazmanya canavarının sütü antibiyotiklere dirençli ‘süper bakterileri’ öldürüyor

'Tazmanya canavarı sütü, antibiyotiklere dirençli 'süper bakterileri' öldürüyor. Eğer önlem alınmazsa 'süper bakterilerin', 2050 yılına kadar dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Avustralyalı bilim insanları Tazmanya canavarı sütünün antibiyotiklere direnç gösteren süper bakterilere karşı etkili bir silah olabileceğini ileri sürdü.

Keseli hayvanların sütünde bulunan özel peptitleri taklit eden yeni tedavi yöntemleri arayışına giren Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, enfeksiyonla savaşan “cathelicidin” adı verilen içerikleri bulmak için Tazmanya canavarının genetik kodunu taradı.

Bu hayvanların sütünde bulunan altı önemli peptit yeniden oluşturuldu ve bunlar da 25 bakteri ve 6 mantar çeşidi üzerinde denendi. Araştırmada, Saha CATH5 peptitinin, özellikle MRSA virüsünü öldürmede etkili olduğu gözlendi.

Saha CATH5’in, Vancomycin’e dirençli enterokok olan bir diğer süper bakteriyi ve “Candida” mantarını da öldürebildiği görüldü.

‘Süper bakteriler’ üç saniyede bir kişiyi öldürecek

Acil önlem alınmazsa süper bakterilerin, 2050 yılına kadar dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne yol açabileceğinden endişe ediliyor.