Ana SayfaEkonomiTürkiye Uganda ve Tanzanya’ya yaklaştı, Batı’dan 1 saat daha uzaklaştı

Türkiye Uganda ve Tanzanya’ya yaklaştı, Batı’dan 1 saat daha uzaklaştı

Türkiye’de bu sene saatler geri alınmazken, artık zaman GMT+3 diliminde sabitlenmiş oldu. Bu, Türkiye’nin Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleriyle saat farkının kalkması, Avrupa ülkeleriyle saat farkının 1 saatten 2 saate, İngiltere ile de 2 saatten, 3 saate çıkması demek. Peki, bu zaman farkının doğuracağı olumsuzluklar neler?

7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, 30 Ekim’den itibaren, saatlerin 1 saat geri alınmasına son verilerek, yaz saati kalıcı hale getirildi.

Kararın amacı, enerji tasarrufu olarak açıklansa da ekonomiden eğitime, spordan borsa işlemlerine kadar, çok farklı boyutlarda tartışmalar söz konusu.

1973’ten bu yana her yıl, Mart’ta bir saat ileri alınan saatlerin, Ekim’de bir saat geri alınmasına son verilmesiyle, Türkiye artık zamanı GMT+3 diliminde sabitlemiş oldu.

Bu, Türkiye’nin Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleriyle saat farkının kalkması, Avrupa ülkeleriyle saat farkının 1 saatten 2 saate, İngiltere ile de 2 saatten, 3 saate çıkması demek.

Türkiye gibi GMT +3’ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.

Peki, zamansal olarak bu ‘uzaklaşma ve yakınlaşma’ ne anlam ifade ediyor?

Deutsche Welle Türkçe’den Zülfikar Doğan imzalı habere göre;

Finans krizi

* 30 Ekim’den itibaren dünyanın önde gelen finans merkezleriyle,  İstanbul arasındaki saat farkı büyüyecek. Örneğin Londra’da borsa, bankalar, işyerleri 09.30’da mesaiye başladığında, Türkiye’de öğle tatili olacak.

* Türkiye’nin en büyük ekonomik partneri olan AB ile farkın, 2-3 saate çıkması ciddi sıkıntılar yaratacak. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi’ye göre ihracattaki kayıp 13 milyar doları bulacak.

Çalışma ve eğitim saatleri

* Uygulamayla,  çalışma, eğitim saatleri radikal biçimde değişecek. Öğrenciler ve çalışanlar, sabah okula ya da işe gitmek için gün doğmadan, karanlıkta yola çıkmak zorunda kalacak. İlk dersler karanlıkta yapılacak, çalışanlar sabahları karanlıkta işbaşı yapacak.

* Yurt dışı bağlantılı şirketler, personeline fazla mesai yaptırmak, mesai ücreti ödemek zorunda kalacak.

* Günlük namaz saatleri ile Ramazan ve Kurban bayramlarının başlangıç ve bitiş süreleri, bayram namazı saatleri ise Suudi Arabistan’la aynı olacak.

Bilişim

* Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bu kararla ortak uluslararası uygulamalardan vazgeçilmiş olunuyor: E-posta uygulamaları 1 saatlik kayma ile çalışacak.  Türkiye’de  temsilciliği bulunan uluslararası şirketlerin merkezle iletişimde sıkıntıları büyüyecek ve  backuplarda  sorun  yaşanacak.

* Bilgisayar güvenliği açısından yaşanacak sorunların yanında,  yepyeni yama programlar, yazılımlar gerekecek.

Enerji tasarrufu mu, tüketimi mi?

* Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise kararla, enerji tasarrufunun aksine, boşa enerji tüketiminin artacağını, kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacının büyüyeceğini, bunun da cari açık üzerinde negatif etkisi olan enerji faturasını kabartacağını savunuyor.




Önceki Haber
Demirtaş: 90'lardaki gibi ev ev gezilecek, ittifakımızı büyüteceğiz
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan 'ülkücü kardeşlerine' çağrı