Ana SayfaManşetWikileaks belgelerinden: ‘Erdoğan ülkeyi sivil çatışmaya sürüklüyor’

Wikileaks belgelerinden: ‘Erdoğan ülkeyi sivil çatışmaya sürüklüyor’

Wikileaks’ın yayınladığı, Clinton’ın seçim kampanyasının başkanlığını yürüten John Podesta’ya ait olan e-postalar arasında, kıdemli diplomat Stuart E. Eizenstat’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili e-postası dikkat çekici. Yazışmada, Erdoğan’ın son seçimlerden zaferle ayrıldıktan sonra “PKK ile müzakereleri bitirdiği ve ülkeyi sivil bir çatışmanın eşiğine götürdüğü” belirtiliyor.

HABER MERKEZİ – Wikileaks, ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’ın seçim kampanyasının başkanlığını yürüten John Podesta’ya ait 2 binin üzerinde e-posta yayınladı. Yazışmalar arasında Türkiye’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili e-postalar da bulunuyor. Kıdemli diplomat Stuart E. Eizenstat’ın Podesta’ya gönderdiği e-postada, “Erdoğan’ın basına, muhaliflere baskı yaptığı, ülkeyi sivil bir çatışmanın eşiğine götürdüğü kaygısı”  yer alıyor.

Wikileaks’ın yayınladığı mailler  arasında Clinton’ın seçim kampanyasında dış politika danışmanı olarak görev yapan Jake Sullivan’a, ABD’nin AB nezdindeki eski büyükelçisi  kıdemli diplomat Stuart E. Eizenstat tarafından gönderilen 17 Ocak 2016 tarihli de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adının geçtiği bir e-posta da yer alıyor.

Mailde Eizenstat’ın ABD Savunma Bakanı Ash Carter ile yaptığı Savunma Politikası Kurulu toplantısının özetini aktarıyor.  Eizenstat, mailde iki günlük toplantıda istihbarat servislerinden, Türkiye’de görev yapmış dört ABD büyükelçisinden ve üç akademisyenden görüş aldıklarını belirtiyor.

“Erdoğan ülkeyi sivil çatışmanın eşiğine götürüyor”

E-postada Eizenstat,  Erdogan’ın  gazeteciler, muhalif politikacılar, askerler gibi kendi görüşlerine katılmayanlara baskı yaptığı belirtilirken son seçimlerden zaferle ayrıldıktan sonra PKK ile müzakereleri bitirdiği ve “ülkeyi sivil bir çatışmanın eşiğine götürdüğü” endişesini paylaşıyor.

Erdoğan’ın önemli konularda tek karar mekanizması olduğu kaydedilen e-postada, Erdoğan ve ABD’nin önceliklerinin farklı olduğuna değiniliyor.

E-postada, ABD’nin amacının IŞİD ile mücadele olduğu fakat Erdoğan’ın  PKK ve “bağımsız bir Kürt devleti tehdidiyle” mücadele ettiği belirtiliyor. Yazışmada,  Türkiye’nin sınırlarındaki kaosa dikkat çekilerek, Erdoğan’ın  “ İran, Rusya, Suriye, Kürt ekseninden” çekindiği, bunun yanı sıra ekonomik büyümenin yavaşlaması, borçlar ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin ABD’ye bir koz sağladığı vurgulanıyor.

Rus jetinin düşürülmesi (24 Kasım 2015) ve Süleyman Şah operasyonunun provokatif olarak nitelendirildiği mailde, Türkiye’nin NATO üyesi olması açısından ABD’yi de sorunların içine çekebileceği endişesi paylaşılıyor.

Yazışmada Erdoğan’ın daha otoriter, İslamcı bir yöne kaymasının Türkiye’nin AB’ye giriş müzakerelerinin sona ermesi olduğunu düşündüğü kaydediliyor.

E-postada Erdoğan’ın çözüm süreci için teşvik edilmesi gerektiğini belirten Stuart E. Eizenstat bunun da yalnızca “ABD’nin PKK şiddetine karşı daha sert bir tutum takınması” ile olabileceğini belirtiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD başkanlık yarışında Trump'a ağır darbe, hem de kendisinden
Sonraki Haber
Zırhlı aracı kullanan polis tutuklandı