Ana SayfaGüncelYüksekdağ: Kayyum, kadının siyasetteki iradesine de darbedir

Yüksekdağ: Kayyum, kadının siyasetteki iradesine de darbedir

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, belediyelere kayyum atanmasıyla kadının siyasetteki iradesine bir darbe yapıldığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin Kadın Meclisi’nin düzenlediği “Kadınlar Yerel Yönetimleri Tartışıyor” konferansında konuştu.

Belediyelere kayyum atamalarına dikkat çeken Yüksekdağ, bunun kadının siyasetteki iradesine bir ‘darbe’ olduğunu ifade etti.

Yüksekdağ’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Belediyelere kayyum

“Siyasi temsiliyette kadının elde ettiği başarıyı demokrasi mücadelesinin başarısı olarak değerlendiriyoruz. Uzun yıllar boyunca kadın özgürlük mücadelesi olmasaydı kadınlar bu kadar güçlü bir temsiliyette yer almayacaktı. Bunlar bizim mücadelemizin meyvesidir. Ancak, erkek egemen sistem meyve veren ağaçlarımızı taşladı. Belediyelerimize kayyum atanması da bu yaklaşımlardan biridir.

“Kayyum atanmasının iki temel amacı var: Birincisi halkın demokratik hakkına darbe ve aynı zamanda kadının siyasetteki iradesine bir darbe. Kayyum atanan yerde ilk yaptıkları şey eşbaşkanlık sistemini berhava etmektir. İlk darbe vurdukları yer eşbaşkanlık ve ikincisi de kadının bütün soluk alma yaşamına darbe vurulmuştur.

“Bizler toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışıyla belediyecilik yapıyoruz. Cins eşitliğini sağlama görüş açısı vardır. İşte buna darbe indirmeye çalışıyorlar. Kayyum atanan tüm yerler tıkanıyor. Bu bizlerin uzun yıllar boyunca elde ettiği kazanımların tırpanlanmasıdır, boğulmaya çalışılmasıdır.

“Bizlerin bugün bu kadına dönük darbe hareketine karşı çok daha güçlü ve örgütlülükle karşı durmanın zamanıdır. Dünün kadını tarih tarafından hiç yazılmadı. Kadın, bugün eline kalem almış kendi tarihini yazdı. Artık tarihte adı yazılmayan olmayacağız. AKP-Saray iktidarı o karanlık sayfayı bir daha açamayacak. Çünkü bizim gibi mücadele eden kadınlar var. Artık, bizler kendi tarihimizi kendi kalemimizle yazacağız.

“Bugün bizim belediye binalarımız gasp edenler, kadınlara sadece ‘madam gibi ölümü’ reva görenler bilsinler ki bu mevzileri siz bize lütfetmediniz, biz dişimizle tırnağımızla söke söke aldık ve asla size bırakmayız.

Erdoğan’ın ‘Adam gibi ölürüz’ sözleri

“‘Adam yada madam gibi öleceğiz’; Türkiye halklarına sundukları tek şey ölüm! Onlar ölümde bile ayrımcı. Türkiye’deki siyasi iktidarın temsilcisi Saray’daki zata mahsustur. Bir cümleyle toplumlara karşı hakaret eden erkek egemenliğin tavan noktasıdır. Bizler de kolay vazgeçen bir güç değiliz. Bizler ölümlerden ölüm beğenmek istemiyoruz. Bizim siyasi eksenimiz barış ve yaşam. Onların ki savaş ve ölüm. Bugün bu iki eksenin mücadelesi var.

“Biz ölümü sevmeyiz. Bizler ölüm değil, yaşam seçeriz. Kadınlar da adil bir yaşamı seçti. En kötü ölüm bizim nezdimizde bir diktatör gibi ölmektir. Önemli olan insan ve onurunla yaşamak ve ne olursa olsun bir diktatör gibi, bir zalim gibi ölmemektir.”