Ana SayfaEkoloji2500 yıllık içki hayata döndürülüyor

2500 yıllık içki hayata döndürülüyor

HABER MERKEZİ – Almanya’da M.Ö. 400-450’ye tarihlenen bir defin alanında bulunan bir kazan içerisinde eski bir içkiye ait kalıntılara rastlanmasının ardından kalıntı maddelerden esinlenerek mayalı içkiyi yeniden hayata döndürme çalışmalarına başlandı.

ABD ‘nin Milwaukee eyaletinde bir bira fabrikası, arkeologların antik bir mezarlıkta ortaya çıkardığı alkollü bir içeceğe ait kalıntılardan yola çıkarak yaklaşık 2 bin 500 yıllık mayalı içkiyi yeniden hayata döndürüyor.

Wisconsin – Milwaukee Üniversitesi’nden bir arkeolog ile bir antropolog, ekipleriyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmada, günümüz Almanya topraklarında M.Ö. 400-450’ye tarihlenen bir Demir Çağı defin alanında buldukları bir kazan içerisinde eski bir içkiye ait kalıntılara rastladılar.

Kazı ekibinden Bettina Arnold, kazanın içindeki maddenin içeriği ile ilgili bir fikre sahip olduklarını bildirerek, Milwaukee Lakefront Bira Fabrikası ile işbirliği içinde, kazanda buldukları kalıntı maddelerden esinlenerek bu formülü canlandırmak için çalışmalara başladı.

bira1

Arnold, buldukları kalıntı maddenin içeriği ile ilgili, “İçinde bal kesinlikle mevcut. Bunun yanında acı tat verici ve koruyucu bir katkı maddesi – şerbetçiotu değil de, erkeç sakalı diye bilinen gül familyasından beyaz-pembe çiçekler açan bir bitki – olmalı. Ayrıca içeriğinde nane de kesinlikle mevcut” dedi.

Lakefront’taki uzmanlara göre bu içecek aslında arpa ve balın tatlandırıcı olarak kullanıldığı “brag got” diye bilinen eski bir tür içki.

Ürünün tadımını yapan NPR Medya’dan Bonnie North, “Tadı hoş, nerdeyse Porto şarabı gibi, tabi biraz nane ve bitkisel aromalı.” diye yorumda bulundu.

Lakefront’tan Chris Ranson’a göreyse, güzel tadına rağmen bu içki, insanların satın almak isteyebileceği bir şey değil ve asla raflarda kendine yer bulamayacak.

* Bu haberin içeriğinde Arkeoloji ve Gezi Kültürü dergisi ‘Nereye‘den Bora İşlier’in çevirisinden yararlanılmıştır.

* Kaynak: consumerist.com


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekim ayında 165 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
'Çocuklar kıyılara vurarak ölüyorsa artık harekete geçmeli'