Ana SayfaDünyaABD’de başkanlık seçimini Trump kazandı

ABD’de başkanlık seçimini Trump kazandı

HABER MERKEZİ – ABD başkanlık seçimlerinde başkan adayları Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın yarışında Trump galip geldi. Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Trump 274 delegeye ulaşarak ABD’nin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarını ardından bir ‘zafer konuşması’ yapan Trump, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım” dedi.

ABD 45. Başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Seçimde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump yarıştı.

Cumhuriyetçi Parti adayı Trump seçimleri kazanmak için yeterli olan 270 delegeye ulaştı. Pensilvanya eyaletindeki 20 delegeyi de kazanan Trump 274 delegeye ulaşarak ABD’nin 45. başkanı oldu.

ABD Kongresi

ABD halkı, başkanlık seçimlerinin yanı sıra Kongre için de oy kullandı.

ABD Kongresi’nin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senato’nun üçte biri ve bazı valilikler için de bugün halk oy kullandı.

Yasama organları Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de Cumhuriyetçi Parti liderliğini sürdürüyor. Senato’da Cumuhuriyetçi sandalye sayısı 48, Demokratların sandalye sayısı 46. Belli olmayan sandalye sayısı ise 6.

Seçimlerde kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmen bulunuyor.

Trump’tan ‘zafer konuşması’: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım

ABD’nin 45. Başkanı olan Donald Trump, seçim sonuçlarını ardından bir ‘zafer konuşması’ yaptı.

Çok büyük bir iş başardıklarını ancak daha yapılacak çok şey olduğunu söyleyen Trump, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım” dedi.

Dış politikada düşmanlık aramayacaklarını da dile getiren Trump, ‘ortak zemin arayışı içerisinde olacaklarını’ söyledi.

Trump’ın konuşması özetle şöyle:

Bütün cumhuriyetçiler, demokratlar ve bağımsızlara sesleniyorum bu artık hepimizin bir araya gelmesinin zamanı.

Ülkemizdeki tüm vatandaşlara şunun sözünü veriyorum: Bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bu benim için çok önemli. Beni desteklemeyenlere de ulaşmak istiyorum ki birlikte çalışabilelim.

En baştan beri söylüyorum bizimkisi bir kampanya gibi değildi daha çok bir hareket gibiydi. Kendileri ve aileleri isteyen milyonlarca insanın hareketiydi. Bu hareket her ırktan her dinden her Amerikan vatandaşının hareketiydi ve bizim hükümetimizin vatandaşlara hizmet sunmasını istediler.

Birlikte çalışarak ülkemizi tekrar inşa etmekle ilgili bu görevi üstleneceğiz ve Amerika hayalini tekrar inşa edeceğiz.

Bütün şehirlerimizi tekrar inşa edeceğiz, yoksul mahalleleri tekrar inşa edeceğiz. Yolları, okulları, altyapıları tekrar inşa edeceğiz. Bu da gerçekten ortaya çıkardığımız en iyi şey olacak. Milyonlarca insan için iş imkanı olacak.

Bizim çok iyi bir ekonomik planımız var. Büyümeyi iki katına çıkartacağız. Bizi dünyanın en büyük ekonomisi haline getireceğiz. Ayrıca bizimle iyi geçinmek isteyen bütün ülkelerle iyi geçineceğiz. Çok çok iyi ilişkilerimiz olmasını bekliyoruz.

Tüm dünyaya şunu söylemek istiyorum Amerika’nın çıkarları her zaman önceliğimiz olsa da herkese karşı çok adil davranacağız, her insan ve her devlete karşı. Biz düşmanlık aramayacağız onun yerine ortak zemin arayacağız, düşmanlık değil dostluk arayacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
WSJ: AB üyesi ülkeler Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını tartışacak
Sonraki Haber
İzmir'in barajları da alarm veriyor