Ana SayfaGüncelAmasra’da termik santrale karşı 2 bin 19 kişi dava açtı

Amasra’da termik santrale karşı 2 bin 19 kişi dava açtı

Bartın-Amasra halkı Amasra’ya Hattat Holding’in yapmak istediği Hema Entegre Termik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 Ekim 2010 tarihinde açıklamış olduğu ÇED olumlu kararının iptali için 2 bin 19 kişi ile dava açtı.

Bartın Amasra’da kurulmak istenen kömürlü termik santrale karşı 2 bin 19 kişi dava açtı.

Hattat Holding’in yapmak istediği Hema Entegre Termik Santraline karşı yıllardır mücadele veren Amasra halkı daha önce 42 bin imzayla santrale itiraz dilekçesi vermişti.

Bartın Platformu, Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada Artvin-Cerattepe davasında davacı sayısının 700 civarında olduğunu anımsatarak “Bizler bu sayıyı çok ötelere taşıdığımıza ve bir rekor kırdığımıza inanıyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bartın-Amasra halkı doğal ve tarihi güzelliklere sahip Amasra’nın yok olmasını önlemek ve sağlıklı bir gelecek sağlamak için 2010 yılından beri yapılmak istenen termik santrale karşı mücadele etmektedir. Çok geniş bir halk kesiminin karşı olduğu böyle bir karara bakanlığın olur vermesi halkın iradesinin yok sayılması anlamına gelmektedir. Açmakta olduğumuz bu geniş katılımlı davayla halkın iradesinin yok sayılmasını da önleyeceğimize inanıyoruz.

Dava hazırlık sürecinde iktidar partisi il örgütü ve sayın milletvekilinin konuyla ilgili çok cılız açıklamalar yapmış olması ve yöre halkının tümüne yakın kısmının termik santrale karşı koymuş olduğu güçlü tepkiye kulak vermemeleri çok düşündürücü olmuştur. Kendilerinden davacılar arasında yer almalarını bekliyorduk. Fakat ne yazık ki davacılar arasında yoklar. Bundan sonra da kendileri de Bartın ve Amasra’da bizimle birlikte yaşayacaklar. Ankara’da hemşerilik ilişkileriyle şekillenmiş Amasra’ya termik santral yapma kararına karşı, kendilerinden Ankara’daki siyasi ortama karşı değil de, Amasra’daki bu büyük toplumsal tepkiyi veren Bartın-Amasra halkına karşı bir sorumluluk göstermelerini bekliyoruz. ,

ÇED olumlu kararından sonra Bartın Özel İdare Müdürlüğü tarafından değiştirilmesi gereken 1/100 bin ve 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni planlarının da Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Amasra’da termik santrallere yer verecek şekilde değiştirilmekte olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bartın’daki yerel iktidar sahiplerini Ankara’daki bu gelişmeleri izlemeye ve burada alınması muhtemel Bartın-Amasra aleyhindeki kararları önlemeye çağırıyoruz. Hep birlikte Bartın’da yaşayacağız. Siz de bizim gibi huzur ve barış içinde, sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyorsanız, lütfen biraz gayret edin.

Ne olmuştu?

Batı Karadeniz’in yeşil ilçelerinden olan Amasra’ya yapılmak istenen kömürlü termik santrale karşı halk uzun süredir direniyor.

 

Hattat Holding, Amasra’nın Gömü ve Tarlaağzı Köyü’ne bin 320 megawatlık termik santral kurmak istiyor.

Santral, toplamda 380 hektarlık doğal orman alanları üzerine kurulmak isteniyor.

Uzun yıllardır kentte termik santral kurmak isteyen şirket 2005’te santrale kömür sağlamak için rödovans sözleşmesi de imzaladı ancak henüz kömür çıkarmadı.

2010 yılından beri halk, termik santralle ilgili yapılmak istenen 7 farklı ÇED halkın katılımı toplantısını yaptırmadı.

2014 yılında 180 bin nüfusa sahip Bartın’ın beşte biri, yani 42 bin kişi istediği dilekçeyi termik santral yapılmaması için bakanlığa itiraz dilekçesi verdi. Bu yüzden “Hema Termik Santrali ÇED Nihai Raporu” iki yıldır bakanın önünde bekliyordu.

Halk öte yandan Hema Termik Santrali’nin bir parçası olan lavvar (kömür hazırlama) tesisine karşı da mücadele ediyor.

Bartın Platformu’nun açtığı dava sonucunda mahkeme iki kez tesisin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti. Şirket ÇED raporu hazırlamak zorunda kaldı.

Halk iki kez ÇED toplantısını yaptırmadı.

UNESCO listesinde

Küre Dağları Milli Parkı’nı kapsayan Amasra, 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’nde eko-turizmin geliştirileceği bölgeler içinde yer alıyor.

Cenevizlilerden kalma Amasra Kalesi Nisan 2014’te UNESCO Geçici Miras listesine girdi.