Ana SayfaDünyaAvrupa Parlamentosu’nun ‘Türkiye ile müzakerelerin dondurulması’ metninde neler var?

Avrupa Parlamentosu’nun ‘Türkiye ile müzakerelerin dondurulması’ metninde neler var?

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin geleceğinin tartışıldığı oturumda en büyük siyasi iki grup müzakerelerin dondurulmasını resmen talep etti. Parlamento, Türkiye’yle müzakerelerin dondurulmasını yarın oylayacak. Peki bunu teklif eden metinde neler var?

Avrupa Parlamentosu (AP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin tutuklanması ve idam tartışmalarının ardından Sosyalistler ve Demokratlar grubunun önerisiyle gündeme aldığı “Türkiye ile müzakere sürecinin geçici olarak dondurulması” konusunu tartışmaya başladı.

Dün düzenlenen oturumda parlamentodaki iki siyasi grup Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması için Avrupa Birliği’ne çağrıda bulundu.

Bu çağrıya ikinci en büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) lideri Gianni Pitella da destek verdi. Gianni Pitella, “Üyelik görüşmelerini dondurmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili düzenlenen oturuma Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin (FN) lideri Marine Le Pen de katıldı.

Parlamentodaki siyasi gruplar, liberallerin girişimi ile hazırlanan ve Perşembe günü oylamaya sunulacak bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmıştı.

Karar tasarısında Türkiye’deki antidemokratik uygulamalar gerekçe gösterilerek Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yürüttüğü üyelik sürecinin durdurulması talep ediliyor.

8 siyasi grubun tamamının Türkiye’ye siyasi bir tepki verilmesinde hemfikir olduğu belirtiliyor.

9 maddelik metin

NTV ise ulaştığını belirttiği AP’nin 9 maddelik metninde “müzakerelerin dondurulması” kavramının tanımlandığını ve normale dönüşün hangi şartlarda gerçekleşebileceğinin belirtildiğini yazdı.

Metne göre, müzakerelerin dondurulması, mevcut görüşmelerin durdurulması, yeni fasıl açılmaması ve AB-Türkiye müzakerelerinde yeni girişim başlatılmaması anlamına geliyor.

Tasarıya göre,, müzakerelerin dondurulması kararı, “OHAL uygulaması kapsamında alınan orantısız önlemler” kaldırıldığında gözden geçirilecek.

Bu aşamada Türkiye’de “hukuk devleti ve insan haklarına saygı” ilkesinin temel alınacağı vurgulanıyor.

Metinde ayrıca idam cezasının yeniden ceza kanununa eklenmesinin Türkiye’nin AB katılım sürecinin “resmi biçimde askıya alınması” anlamına geleceği” belirtiliyor.

Karar tasarısında Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli 72 koşuldan 7’sini yerine getirmediğine vurgu yapılıyor.

Oylama yarın

Ortak karar tasarısı yarın öğle saatlerinde Strasbourg’daki AP Genel Kurul toplantısında oylamaya sunulacak.




Önceki Haber
Cumartesi Anneleri'nin bakışları: 'Dokun(mak)'
Sonraki Haber
Cinsel istismardan cinayetlere cezasızlık: 'İyi hal' ve 'saygın tutum' indirimleri