Ana SayfaGüncel“Başkanlığa destek yüzde 41 olunca sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı’ oldu”

“Başkanlığa destek yüzde 41 olunca sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı’ oldu”

HABER MERKEZİ – ‘Başkanlık sistemi’ görüşmelerinde yeni sisteme desteğin yüzde 41 olduğu, bundan ötürü de sistemin adının ‘Cumhurbaşkanlığı’ olarak değiştirildiği iddia edildi.

‘Başkanlık’ tartışmalarında sistemin adının ‘Başkanlık’ yerine ‘Cumhurbaşkanlığı’ olmasının nedeninin kamuoyu araştırmalarında yeni sisteme verilen desteğin düşük olmasından kaynakladığı ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) tabanının buna destek vermemesinden kaynaklandığı öne sürüldü.

Destek yüzde 41

Habertürk’ten Saliha Çolak’ın ‘kulis’ bilgilerine dayandırdığı haberine göre AKP’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmalarında ‘başkanlık sistemine’ destek yüzde 41 civarında çıkarttı.

Haberde MHP’de, ‘Cumhurbaşkanı’ ifadesinin, partinin lideri Devlet Bahçeli’nin “Bizim istediğimiz oldu” tezini kullanması açısından yararlı bir argüman olarak değerlendirildiğinin belirtildiği kaydedilirken, MHP tabanının bu yeni sisteme destek vermediği belirtildi.

Ancak referandum sözü verildiğinden, başta MHP tabanı olmak üzere genel kamuoyunun desteğini sağlamak için sistemin adının ‘Cumhurbaşkanlığı’ olarak değiştirildiği ifade edildi.

Böylece referandum sürecinde, “Bir şey değişmiyor, başkanlık gelmedi. Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor” denilebilecek.

Sistemin adı tartışması

‘Başkanlık sistemine’ dair tartışmalarda sistemin adının ne olacağına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, “‘Başkanlık’ veya ‘Cumhurbaşkanlığı’ olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” demişti.

Yine AKP’nin ‘başkanlık sistemine’ dair teklifinin içeriğinde de sistemin adının ‘Cumhurbaşkanlığı’ ama içeriğinin tam ‘Başkanlık’ olarak ifade edildiği basına yansımıştı.

Anayasa değişikliği teklifine dair konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, teklifin ‘tam başkanlık’ olduğunu ama adının ‘Cumhurbaşkanlığı’ olacağını söylemişti.

  Erdoğan'dan 'sistemin adı' açıklaması: Sıkıntı yok, 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olabilir
  AKP'nin 'başkanlık sistemi' teklifinin içeriği
  Bakan Eroğlu: Sistem Başkanlık ama adı Cumhurbaşkanlığı olacak