Ana SayfaBilim ve TeknolojiNeden bazı insanlar nesneler üzerinde yüzler görür?

Neden bazı insanlar nesneler üzerinde yüzler görür?

HABER MERKEZİ – Bazı insanların gökyüzünde ya da herhangi bir nesne üzerinde insan yüzü silüeti görmesinin nedeni nedir? Araştırmacılar bu kişilerin genel olarak daha yüksek bir nevrotik skora sahip oldukları ve daha fazla sanrı görme eğiliminde olduklarını belirtiyor.

Herhangi bir insan Mars’taki kayalarda, Ay yüzeyinde ya da gökyüzündeki bulutlarda insan yüzü silüeti görebilir.

Temmuz ayında Paris’teki 19. Association for the Scientific Study of Consciousness‘ın toplantısında sunulan yeni bir araştırma kişiliğimizin, cinsiyetimizin ve duygusal durum halimizin baktığımız nesnelerde insan yüzü görme ve diğer anlamlı şeyler oluşturma eğilimimizi etkilediğini ileri sürüyor.

yüz

Bilimfili’nde yer alan habere göre Tokyo’daki NNT Communication Science Laboratory’den Dr. Norimichi Kitagawa öncülüğündeki bir araştırma ekibi insanın kişilik özelliklerinin ve duygusal seviyesinin sanrı deneyimlerini etkileyip etkilemeyeceğini test etmek için bir deney tasarladılar ve sanrı oluşturan görüntülerin karakteristiğinin insanların kişiliği ve duygusal seviyesiyle belirlenebileceğini ortaya koydular.

Araştırma kapsamında, 5 önemli kişilik özelliği ile duygusal durum halini ölçmek için tasarlanmış iki ayrı ölçek kullanarak 166 sağlıklı lisans öğrencisinden veriler toplandı.

Katılımcılara rastgele noktalardan oluşmuş aynı örgünün olduğu görüntüler gösterilirken, katılımcılardan görselde gördükleri şekli belirtmeleri ve bir kalem ile görsel üzerinde çizmeleri istendi.

Duygusal durum ile ilişkili

Deney sonucunda, katılımcıların bazılarının diğerlerine kıyasla rastgele noktalardan oluşmuş görselde anlamlı şekiller –yalnızca insan yüzleri değil, hayvanları ve bitkileri de içeren– görme eğiliminin daha fazla olduğu ve bu eğilimin belirli kişilik özellikleri ve duygusal durum hali ile ilişkili olduğu görüldü.

Daha düşük seviyede bir olumsuz duygu durum haline sahip olduklarını belirten kişilerin genel olarak daha yüksek bir nevrotik skora sahip oldukları ve daha fazla sanrı görme eğiliminde oldukları görüldü.

Ayrıca araştırmacılar, kadınların erkeklere göre sanrı görmeye daha yatkın oldukları bulgusuna ulaştılar.

yüz

Nevrotiklerin duygu durumları

Nevrotik insanların duygusal durumları diğerlerine kıyasla daha inişli-çıkışlı şekildedir. Ve bu durum onları aslında olmayan anlamlı örgüleri görmeye daha yatkın hale sokabilir. Tıpkı, bazı duygu durum hallerinin bazı örgüleri görme eğilimini artırabileceği gibi.

Kitagawa olumlu düşünmenin yaratacılığı geliştirdiğini düşündüğümüzü, böylece de yüksek seviyede olumlu duygu durum skoruna sahip insanların noktalardan oluşan görsellerde anlamlı bütünler oluşturmalarının daha olası olduğunu söylüyor.