Ana SayfaGüncelBeyoğlu’nda ‘fuhuş ağı’: Yaklaşık 200 bin mülteci seks işçisi olarak çalıştırılıyor

Beyoğlu’nda ‘fuhuş ağı’: Yaklaşık 200 bin mülteci seks işçisi olarak çalıştırılıyor

HABER MERKEZİ – Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan ve Beyoğlu’nda yaşama tutunmaya çalışan mülteciler seks işçiliğine zorlanıyor. Eski BEYDER Başkanı Tahir Berrakkarasu’ya göre hali hazırda Beyoğlu’nda kadınlı erkekli 200 bin kadar Arap seks işçisi çalıştırılıyor. Berrakkarasu, “Bugün Beyoğlu, Ortadoğu dünyasının fuhuş üssü olmuş durumda” diyor.

Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan yaklaşık 3 milyon mülteci, kamplarda, sınır illerde ve metropollerde hayata tutunmaya çalışıyor.

İstanbul Beyoğlu da bu insanların yaşam mücadelesi verdiği yerlerden.

Ancak savaştan kaçanlar Beyoğlu’nda zorla fuhuşa sürükleniyor ve ilçede kadınlı erkekli 200 bin kadar kişinin seks işçisi olarak çalıştırıldığı belirtiliyor.

BirGün’den Meltem Yılmaz’a konuşan eski Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tahir Berrakkarasu, buna yol açan nedenlerden birinin Beyoğlu’ndaki kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor.

Berraksu’ya göre Beyoğlu’ndaki dönüşüm beraberinde kötü bir işletmeci profilini de getirdi:

Mekânların yüzde 70’i el değiştirdi. Önce büyük markalar çekildi, ardından tiyatro ve sinemalar kapatıldı, en son da Beyoğlu ile bütünleşen tabelalar tek tek indi.Geriye kalan mekânların birçoğu iki-üç defa el değiştirdi ve her el değiştirme daha olumsuz bir işletmeci profilini de beraberinde getirdi.

Bu sürece paralel olarak Taksim’e toplu taşıma saat 11’e indirilince, buranın en yoğun kitlesini oluşturan, İstanbul’un diğer semtlerinden gelen ziyaretçiler de ayağını kesti. Başka bir deyişle Anadolu yakasından gelen ziyaretçilerin yüzde 80’i, yakın semtlerden gelenlerin yarısı artık Beyoğlu’na gelmiyor.

Beyoğlu’ndaki iyi mekânlar Karaköy, Beşiktaş ve Kadıköy’e kayarken İstiklal’e tatlıcı, dönerci ve nargile kafeler açıldı. Ve bu dükkânlar tamamıyla Arap turistlere hitaben açıldı zira Beyoğlu’nda iki yıldır yüzde 500 oranında Arap turist patlaması var. Burada geziyor, yiyip içiyor ve burada konaklıyorlar. Ve yalnızca bu kadarla da sınırlı değil. Bugün Beyoğlu, Ortadoğu dünyasının fuhuş üssü olmuş durumda.

“Beyoğlu’nda fuhuş artık önüne geçilemez bir hal aldı” diyen Berrakkarasu’nun anlatımına göre ilçedeki durum şöyle:

Atatürk Anıtı’nın orda çok ciddi bir Arap erkek fuhşu söz konusu. 18- 19 yaşlarında gençler o bölgede müşteri buluyor. Ve kesinlikle Türklerle görüşmüyorlar, direkt Arap turistlerle diyaloğa giriyor ve direkt aparta gidiyorlar. Yanı sıra, ara sokaklarda Arap çocuklarla paralı sekse hizmet eden çok sayıda bar açıldı.

Kadınlara gelince… İstiklal caddesi üzerinde, yol boyu, kendini hanutçu gibi gösteren adamlar var. Bu adamlar gözlerine kestirdiklerinin koluna yapışıyor, eldivenden merdivene kadar sayıyorlar. Parfüm, restoran, t- shirt derken…

Sonu fuhuş, kadın satıyorlar. “Faslı, Tunuslu, Suriyeli var, ister misin?” diye açık açık soruyorlar.

Burada fuhuştan para kazandığını gören kadınlar da, özellikle karışıklık olan bölgelerden arkadaşlarını buraya çağırıyorlar. Tüm Ortadoğu’da karışıklık olduğunu göz önünde buludurursak, Türkiye’deki kolay parayı duyan ve bu işi yapmayı göze alan geliyor…

Şu an kadınlı erkekli 200 bin kadar Arap seks işçisi çalışıyor Beyoğlu’nda.