Ana SayfaGüncelCerrah kendini akladı, Dink’i suçladı: Koruma neden istemedi?

Cerrah kendini akladı, Dink’i suçladı: Koruma neden istemedi?

HABER MERKEZİ – Devam eden Hrant Dink cinayeti ana davada dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah çapraz sorguda Dink’i suçladı, “‘Dink’e koruma talebi isteyelim’ dediler, Dink kabul etmedi. Neden kabul etmedi?” diye konuştu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davaya devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Trabzon Emniyet, İstanbul Emniyet ve İstihbarat Daire Başkanlığı kamu görevlilerinin de yargılandığı davanın duruşmasına tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun katıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün yapısıyla ilgili bilgi veren Cerrah, İstanbul Emniyetine her gün binlerce evrak geldiğini, kendisinin hepsini görmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Cerrah, Trabzon İstihbarat’tan İstanbul İstihbarat’a gönderilen, Dink’e yönelik ses getirici eylem yapılacağına yönelik bilgi notunu kendisinin cinayet öncesinde görmediğini savundu.

Agos’un haberine göre iddianamedeki suçlamalara yanıt veren dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, “Görevi ihmal suçunu işlediğim iddia ediliyor. İddianamede Dink’i korumamak ve İstanbul’a yazı geldikten sonra işlem yapmamakla suçlanıyorum” dedi.

“Dink’i korumak gibi bir görevim yoktur” diyen Cerrah, şunları söyledi:

Cinayet Trabzon’da planlanmıştır. Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü gerekli istihbarat çalışmalarını yapmıştır. Trabzon İstihbarat İstanbul İstihbarat’a yazı yazmış, aynı yazı Daire Başkanlığına da yazı yazılmıştır. İstanbul İstihbarat gerekli çalışmaları yapmıştır. Bu yazı tarafıma bildirilmemiştir. Görevi nasıl ihmal etmiş olabilirim?”

Trabzon İstihbarat Şubesi, yardımcı istihbarat elemanından gelen bilgilerin güvenilir olmadığını değerlendirmiş, koruma tedbirlerini başlatmamıştır. İhmal varsa Trabzon İstihbarat Şubesi, İstihbarat Daire Başkanlığı ve İstanbul Valiliğinindir.

Cerrah, Trabzon’un İstanbul’a gönderdiği yazıyı da görme zorunluluğu olmadığını söyledi.

Çapraz sorgu

Duruşma, verilen aranın ardından Dink ailesi avukatları ve sanık avukatlarının çapraz sorgusuyla devam etti.

Davada avukatların sorularını yanıtlayan, Cerrah ile Dink ailesi avukatları arasında tartışma yaşandı.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Cerrah’a Dink’i hedef haline getiren Şişli Adliyesi yargılamalarından haberi olup olmadığını sordu.

Dink hakkında, “Türklüğe hakaret” davası açılmasına neden olan suç duyurularından birinin İstanbul Emniyeti Güvenlik Şube Müdürü Avni Usta tarafından yapıldığını söyleyen Bakırcıoğlu, Cerrah’ın bundan haberi olup olmadığını sordu.

Cerrah, Dink’i suçladı

Kendisine bilgi geldiğinde durumdan haberdar olabileceğini söyleyen Cerrah, İl Asayiş Toplantılarında konunun çok kısa değerlendirildiğini, adliye önlerinde gerekli tedbirlerin alındığının konuşulduğunu söyledi.

Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürü olarak yoğun çalıştığını, 32 il emniyet müdürünün yaptığı işi yaptığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan Dink Ailesi avukatlarından Sebu Aslangil, Şişli Adliyesinde Dink’le beraber saldırıya uğradıklarını ve polis tarafından Adliye’nin arka kapısından kaçırılmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Cerrah, “Siz uyarmadınız mı kendisini? Ben biliyorum. ‘Dink’e koruma talebi isteyelim’ dediler, Dink kabul etmedi. Neden kabul etmedi?” diye konuştu.

Cerrah’a cevap veren Dink avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Hrant Dink’in yazılarından bazı bölümleri okudu.

Bakırcıoğlu, “Devletin en temel işlevi korumadır. Dink gazeteciydi. Tehdit atmosferinde olduğu, bu durumu nasıl haykırdığı yazılarında görülüyor. Emniyet’in Agos’u dikkatle okuduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Yılmazer ve Cerrah tartıştı

Duruşmada tutuklu sanık dönemin Emniyet İstihbarat C Şubesi Müdürü Ali Fuat Yılmazer de söz aldı.

Yılmazer Cerrah’a “Ben İstanbul’da göreve geldikten sonra Dink cinayetinin arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması için herhangi bir talimatınız oldu mu?” diye sordu.

Cerrah, “Benim talimat vermeme gerek yok. Sen şube müdürü olarak bana getirmeliydin” diye cevap verdi.

Cerrah’a bilgi vermek istediğini ancak Cerrah’ın kendisini dinlemediğini söyleyen Yılmazer, şöyle konuştu:

Bana talimat vermediği için o zaman Başbakan’dan talimat aldım. Jandarma bağlantısı o zaman ortaya çıkmıştı. Şimdi Engin Dinç çıkarttık diyor ya hepsi bizim bulgularımız. Sadece adli düzleme taşıyamadık. Engin Dinç, 15 Temmuz’dan sonra söylemeye başladı, biz başından beri biliyoruz. Veli Küçük’ün adamları şimdi FETÖ’cü oldu.

Yılmazer ile Cerrah arasında da tartışma yaşandı, sanıkları birbirlerini yalan söylemekle suçladılar.

Dava 28-29 Kasım ve 1-2 Aralık tarihlerine ertelendi.

Previous post
39 ilde 370 derneğin faaliyetleri durduruldu
Next post
Trump: Protestocu grupların bu ülkeye olan tutkusuna bayılıyorum