Ana SayfaGüncelDevlet televizyonunda kadınlara, ‘makyajla morluk kapatma’ tekniği

Devlet televizyonunda kadınlara, ‘makyajla morluk kapatma’ tekniği

HABER MERKEZİ – Fas’ta devlet televizyonundaki bir sabah programında, şiddete maruz bırakılan kadınlara morluklarını makyajla nasıl kapatacakları anlatıldı. Eleştiri toplayan programda sunucunun, “Umarız bu güzellik önerileri günlük hayatınıza devam edebilmenize yardımcı olur” sözleri de dikkat çekti.

Fas’ta devlete ait 2M televizyon kanalının sabah programı Sabahiyat’ta şiddete uğrayan kadınların yüzlerinde oluşan morlukları makyajla nasıl kapatabilecekleri anlatıldı.

BBC’de yer alan habere göre, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nden iki gün önce yayınlanan bölümde bir makyaj sanatçısı modelin suratındaki sahte morlukların makyajla nasıl gizleneceğini gülümseyerek anlatması eleştiriye neden oldu.

Sunucu programın sonunda, “Umarız bu güzellik önerileri günlük hayatınıza devam edebilmenize yardımcı olur” dedi.

‘Şiddet saklanmaya çalışmalı, şiddet uygulayanlar hapse atılmalı’

Programa başta sosyal medya olmak üzere pek çok ortamdan tepki geldi. Yapılan yorumlarda, özellikle bu bölümün kadına yönelik şiddeti normalleştirdiğinin altı çizildi.

İnternetten imza kampanyası başlatan binlerce kadınlar, kanaldan ve programdan özür bekliyor.

Başlatılan kampanyada, “Şiddet saklanmaya çalışılmamalı, şiddet uygulayanlar hapse atılmalı” çağrısı yapıldı.

Kanal’dan ‘editör hatası’ savunması

Tepkilere maruz kalan televizyon kanalı ise internet sitesinden bölümün videosunu kaldırdı.

Kanal yaptığı açıklamada, Facebook’ta programın bu bölümünün ‘editörün hatası’ olduğunu ve kadına şiddet gibi hassas ve önemli bir konuyu yanlış ele aldığını belirtti.

Açıklamada ayrıca, programın 2M’nin yayın çizgisini kesinlikle yansıtmadığı ve kadın haklarını savunmak için 27 yıldır çok sayıda çalışma yaptığı vurgulandı.

Ancak Faslı izleyiciler kanalın samimiyetini sorgulamaya devam ediyor.