Ana SayfaDünyaFransa’da da kadınlar ücretteki cinsiyet ayrımına karşı iş bıraktı

Fransa’da da kadınlar ücretteki cinsiyet ayrımına karşı iş bıraktı

HABER MERKEZİ – İzlanda’dan sonra Fransa’da da kadınlar erkeklerle eşit ücret mücadelesi veriyor. Cinsiyete bağlı ücret farklılığında dünya genelinde 132’nci sırada bulunan Fransa’da kadınlar bu amaçla iş bıraktı.

İzlanda genelinde kadınlar 24 Ekim saat 14.38’de ücret belirlemedeki cinsiyet ayrımına karşı iş bırakma eylemi yapmıştı.

Dün ise Fransa’da binlerce kadın ülkedeki cinsiyetler arası maaş farkını protesto etmek için 16.34’te iş bıraktı.

Fransa’da kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 15.1 oranında daha az maaş alıyor.

‘Les Glorieuses’ isimli feminist hareket öncülüğünde Fransa’da eşit olmayan aylık maaşlarından dolayı 7 Kasım saat 16.34’ten yıl sonuna kadar ücretsiz çalıştıkları anlamına geldiğini vurgulamak için protesto etti.

‘Les Glorieuses’in kurucularından Rebecca Amsellem, Vice News’e yaptığı açıklamada “Fransız kadınların erkeğin kazandığı ücreti kazanması için yılda fazladan 38.2 gün çalışmak zorunda” dedi.

Bakanlar ve Belediye Başkanı’ndan destek

Fransa Aile, Çocuk ve Kadın Hakları Bakanı Laurence Rossingol, eyleme the Huffington Post’a verdiği demeçle destek verdi. Rossingol, “Bir bakan için insanları hükümete karşı protestoya çağırmak ne kadar zor olsa da yine de kendi inisiyatifimi severek kullanıyorum” demecinde bulundu.

Eyleme aynı zamanda Paris Belediyesi çalışanları başta olmak üzere üst düzey politik ve kültür ofisleri de destek verdi.

Paris Belediyesi’nin ilk kadın belediye başkanı olan Anne Hidalgo saat 16.34’e denk gelen belediye meclis üyeleriyle yapacağı toplantıyı protestoya destek olmak amacıyla erteledi.

Eğitim Bakanı Najat Balkacem de resmi Twitter hesabından “Eşit bir maaş için verilen mücadele toplumun herkesimini kapsayan bir mücadeledir. 2186’ya kadar bekleyemeyiz” diyerek eyleme destek verdi.

Maaş farkı 6 bin 888 euro

Fransa 28 avrupa ülkesi arasında cinsiyetler arası maaş farkı bağlamında 17. sırada.

Cinsiyete bağlı ücret farklılığında dünya genelinde 132’nci sırada bulunan Fransa’da yaklaşık 13.8 milyon kadın çalışıyor bu de ülkede çalışan sayısının %48’ine denk geliyor.

Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan rapora göre Fransa’da kadın ile erkek arasındaki yıllık ortalama maaş farkı 6 bin 888 euro. Fransa bu sıralamada Tacikistan ve Zimbabve gibi ülkelerin gerisinde bulunuyor.

  İzlandalı kadınlar ücretteki cinsiyet ayrımına karşı iş bıraktı