HomeGüncelHDP Grup Toplantısı’na Demirtaş’tan mesaj

HDP Grup Toplantısı’na Demirtaş’tan mesaj

HABER MERKEZİ – HDP Meclis Grup Toplantısı, tutuklu eş genel başkanlar dahil 10 milletvekili olmadan ilk kez yapıldı. Toplantıya Türkiye’den sendika ve siyasi partilerin yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri de katıldı. Toplantıda eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın gönderdiği mesajlar okundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Meclis Grup Toplantısı 4 Kasım Salı günü eş genel başkanlar dahil 10 milletvekillinin tutuklanmasının ardından ilk kez gerçekleşti.

Büyükelçiler de toplantıya katıldı

elciToplantıya, AB-Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Aycan Akdeniz, Avusturya Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Avusturya Büyükelçiliği Müsteşarı George Oberreiter, Belçika Büyükelçisi Mark Trentesau, Finlandiya Büyükelçi Vekili Jusi Soyni, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Licuia Garcia Riko, Lüksemburg Büyükelçiliği Siyasi Danışmanı Virginie Arslan ve Yunanistan Büyükelçiliği Baş Katibi Asterios Tsiouvras’ın katıldığı belirtilerek, isimleri tek tek okundu.

yanı sıra EMEP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Devrimci Parti, Halkevleri, ESP, ÖDP, TMMOB, KESK, TTB, DİSK gibi büyük sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Yurttaşların da yoğun ilgi gösterdiği toplantı için salon yetersiz kalınca aralara da sandalyeler konuldu ancak burada dahi yer bulamayanlar toplantıyı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Toplantı salonuna tutuklu eş genel başkanlar ve milletvekillerinin fotoğraflarının yer aldığı “Mutlaka Kazanacağız” yazılı pankart yer aldı.

Toplantı, katılımcıların tutuklu eş başkanları ve milletvekillerinin fotoğraflarının açılmasıyla “HDP halktır halk burada”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atılmasıyla başladı. HDP’li milletvekilleri alkışlar eşliğinde toplu olarak toplantı salonuna geldi.

Toplantının açılış konuşmasını ise HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel yaptı.

Demirel, ağır baskılarla karşı karşıya kaldıkları bugünlerde böylesi bir dayanışmanın kendilerine moral verdiğini belirterek, “Halkımızın iradesini, teslim almak isteyenler 4 Kasım’da siyasi bir darbe gerçekleştirerek, eş başkanlar ve milletvekillerimizi esir almışlardır. Onlara selam ve saygılarımızı gönderiyorum” dedi.

‘Mutlaka kazanacağız’

Eş başkan ve milletvekillerinin tutuklanmasının halkın iradesine bir darbe olduğunu söyleyen Demirel, şöyle devam etti:

Rehin almalar 7 Haziran 2015’te başlayan siyasi darbenin en önemli ayaklarından biri olmuştur. Esir alınmaya çalışılan 6 milyon seçmenin iradesidir. Meclis’i sarayın bir şubesi haline getirenler, bugün bizleri esir alarak irademizi kırabileceklerini sanmaktadırlar. Bizler tüm baskı ve tutuklamalara karşı sonuna kadar direneceğiz. Demokratik siyaset alanındaki kararlılığımızı sürdüreceğiz. Mutlaka kazanacağız.

Yüksekdağ: Mutlaka sevgi ve cesaret kazanacaktır

Demirel’in açılış konuşmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği mesaj paylaşıldı:

Her şeye rağmen umudumuzu ve tüketemez, direncimizi kıramazlar. İçeride ya da dışarıda HDP ve bizler yine Türkiye için biricik özgürlük ve demokrasi seçeneğiyiz. İşte bütün korkuları bundadır. Kimse moralini bozmasın, gardını direncini düşürmesin. Bu nefret ve saldırganlığın korkudan olduğunu unutmasın. Mutlaka sevgi ve cesaret kazanacaktır. Sevgi ve selamlarımla.

Demirtaş: Her koşulda mücadeleye devam

demirtaş

Yüksekdağ’ın mesajının ardından da Demirtaş’ın mesajı okundu:

Bizlere yönelik bu saldırının bütün demokrasi güçlerine yapıldığı unutulmamalıdır. Baskıcı her koşulda yan yana durma ve faşizme karşı ortak mücadeleyi büyütmek tek çıkış yolumuzdur. Bu korku imparatorluğu en kısa sürede dağılacaktır. Bizler demokrasiye olan inancımızı kaybetmeden her koşulda mücadeleye devam edeceğiz. Dört duvar arasında da olsak aynı gökyüzü altında olduğumuzu unutmadan mücadeleye ve süregelen özgürlük halayının neşesinden faydalanmaya devam edeceğiz. Dışarıda çalışma yürüten yoldaşlara, gençlere ve kadınlara selamlarımı iletiyorum.

Eş Genel Başkanların mesajlarının ardından ise 4 Kasım gecesi milletvekillerine dönük gözaltı operasyonları ve eş başkanların geçmiş dönemlere ait grup toplantılarına ait sinevizyon gösterimi yapıldı.