Ana SayfaGüncel‘herHALde direniş’ diyen kadınlar meydanlardaydı

‘herHALde direniş’ diyen kadınlar meydanlardaydı

HABER MERKEZİ – 25 Kasım nedeniyle binlerce kadın, erkek ve devlet şiddetine karşı Taksim Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne “Hayatlarımız için erkek devlet şiddetine karşı her halde direniyoruz” diyerek yürüdü. Slogan, zılgıt, erbane ve bando seslerinin birbirine ahenkle karıştığı yürüyüşte kadınlar, dayanışma ve itirazın sesini yükselttiler.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde İstanbul’daki kadınlar binler olup Taksim’i doldurdu.

İçerisinde birçok kadın örgütünün olduğu 25 Kasım Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi’ne dek ‘herHALde direniyoruz’ şiarı ile yürüdüler.

dsc_0830

Yürüyüşe, Halkların Demokratik Partisi  (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioglu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

img-20161125-wa0024

“Hayatlarımız için erkek devlet şiddetine karşı her halde direniyoruz” pankartı ile yürüyen kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadınlar sokağa özgürleşmeye” sloganları ile sokakları çınlattı.

dsc_0846

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının Türkçe metnini Nehir Kovar, Kürtçe metnini ise Şenay Kumuz okudu.

dsc_0837

‘Cinsel istismar tasarısı suçluluları aklamaktır’

“Kadınlar ve translar, bırakın politika yapmayı gündelik hayatımızı sürdürmek için bile ayrı bir mücadele veriyoruz” diyen Kovar, cinsel istismar yasa tasarısının ‘suçluluları aklama’ girişimi olarak nitelendirdi.

20161125_193344

Kovar açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Kadınlar, erkek devlet şiddetine karşı hayatlarına, bedenlerine, kimliklerine sahip çıkmak için “her halde direniş” diyor. İktidarın ve güç uğruna yürütülen savaş ve şiddetin sınırının olmadığını görüyoruz. AKP’li milletvekilleri TBMM’ ye çocuklara yönelik istismarın evlilik şartı ile affedilmesinin önünü açan bir önerge sunabiliyor. Devlet ve kurumları kadınları ve çocuklar koruması gerekirken suçluları aklıyor.

‘Baskı ve haksızlığa isyan etmeye devam edeceğiz’

OHAL kapsamında kapatılan kadın ve çocuk derneklerini de hatırlatan Kovar, “Erkek şiddetine karşı yıllarca mücadele etmiş derneklerimizin bir an önce açılarak çalışmalarına devam etmeleri gerekir” diye devam etti.

Kovar, bu derneklerin açılmaması halinde bunun, sivil toplum olanaklarının bilerek ve isteyerek yok etmeye çalışma amacı taşıdığı anlamına geleceğini belirtti.

Kadın mücadelesinin kurumlardan, binalardan ibaret olmadığını bildiklerini de vurgulayan Nehir Kovan, şunları söyledi:

Kökü yüzyıllara dayanan kadın düşmanlığından beslenen din ve toplumsal ahlak kisvesi altında hayatlarımiz hakkında karar vereceklerini sananlara sessiz kalmayacağız. Ortak bir dünyada eşit ve özgür yaşamak için bulunduğumuz her yerde kendi olanaklarımizla hayatı yeniden kurmaya, baskı ve haksızlığa isyan etmeye devam edeceğiz

Dayanışmayı büyüteceklerini ve sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan Kovar, sözlerini şöyle sonlandırdı:

OHAL hukukuyla gündelik hayatımızın cehenneme çevrilmesine, kazanımlarımızın KHK’lar ile delik deşik edilmesine, şiddet ve nefretin yarattığı sessizliğe, güvencesizliğe, belirsizliğe razı değiliz. Bu yıl 25 Kasım’da her yıl olduğu gibi sokaklarda, meydanlarda olmaktan vazgeçmiyoruz. OHAL’de de bu halde de susmuyoruz, itaat etmiyoruz. Direnişimiz, dayanışmamızı her halde büyütüyoruz. Buradayız, gitmiyoruz

20161125_191846

Fotoğraflar: Pelin Özkaptan


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Almanya'dan yepyeni filmler İstanbul Modern Sinema'da