Ana SayfaGüncelİHD: Gözaltındaki çocuklar doktora götürülmeden pislik içinde bekletiliyor

İHD: Gözaltındaki çocuklar doktora götürülmeden pislik içinde bekletiliyor

HABER MERKEZİ – İHD Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu yaptığı açıklamada, Adana’da günlerce gözaltında tutulan çocukların doktor muayenesine götürülmediğini ve kötü muameleye maruz kaldıklarından şüphe ettiklerini belirtti. Çocukların haklarının ihlal edildiğini ifade eden dernek yetkilileri, yetkililere çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Adana’da günlerdir gözaltında tutulan çocukların hak ihlallerine uğradığını açıkladı.

İHD Şube binasında düzenlenen basın toplantısında yetkililere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), Çocuk Hakları Sözleşmesi ve çocuk haklarını koruyan yasalara uyma çağrısı yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Ayfer Güneşer, Adana’nın çeşitli mahallerinde 5 Kasım tarihinde düzenlenen protesto gösterilerinde yaşları 14 ila 17 arasında olan 20’nin üzerinde çocuğun gözaltına alındığını belirtti.

Çocukların 15 gündür uygun olmayan ortamda, pislik içindeki nezarethanede tutulduğunu söyleyen Güneşer, çocukların doktor muayenelerinin yapılmadan bekletildiğini ifade etti.

Güneşer çocukların yaşadığı hak ihlallerini şu sözlerle açıkladı:

Çocukların yakalanması halinde kolluk tarafından değil savcılık tarafından ifadelerinin alındıktan sonra işlemlerinin tamamlanması gerekir. Ancak geçen uzun süre zarfında gözaltında herhangi bir işlem yapılmaksızın ve hatta günlük olarak doktor muayenesinden geçirilmesi gerektiği halde yapılmadan bekletildiğini öğrendiğimiz bu çocukların kötü muamele gördüklerine dair şüphe ve kaygılarımız büyümektedir.

Çocukların yetkili savcılıklarca işlemlerinin derhal tamamlanmasını isteyen Güneşer,  “Yetkilileri sözleşmeye ve çocuk haklarını koruyan yasalara uymaya bir kez daha çağırıyoruz” dedi.




Önceki Haber
Yıldırım, istismar önergesine sahip çıktı: 3 bin mağdur var
Sonraki Haber
3 yaşındaki çocuğa MEB'e bağlı anaokulunda cinsel istismar