Ana SayfaGüncelKadınların isyanı büyüyor: ‘O yasaya geçit vermeyeceğiz’

Kadınların isyanı büyüyor: ‘O yasaya geçit vermeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – AKP’nin TBMM’ye sunduğu cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesine yönelik yasa teklifine karşı kadınlar ülkenin dört bir yanında sokaklara döküldü. Yasayı meclisten geçirmeyeceklerinin mesajını veren kadınlar “Susmuyoruz korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

AKP’nin, cinsel istismar davalarında mağdurun faille evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesini içeren yasa teklifine kadınların tepkisi büyüyerek artıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşan kadınlar, ‘bu yasa çöpe atılana kadar sokaklarda olacaklarını’ belirtti.

‘Cinsel saldırının yasal zemini hazırlanıyor’

Kadın örgütleri adına açıklamayı okuyan HDP MYK üyesi Gülsüm Ağaoğlu, iktidarın çıkartmak istediği yasayı ‘akıl almaz’ olarak nitelerken, yasayla 4 bin tecavüzcünün aklanmaya çalışıldığını belirtti. Ağaoğlu, şunları söyledi:

AKP’nin kadınlara yönelik, ‘Sus, itaat et, çocuk doğur’ tavrı, kadın cinayetlerini işleyenlere ceza indirimi politikaları, tecavüzcüleri aklama noktasına geldi.  Bu yasa çöpe atılana kadar sokaklarda olacağız.

Yeryüzü Kadınları üyesi  Semra Uzunok ise bu yasa ile Türkiye’de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının ‘yasal zemininin’ hazırlandığını ifade etti:

eylem-kadin

İstanbul’da kadınların İstanbul’da ikinci buluşma noktası ise Taksim, Galatasaray Meydanı oldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu öncülüğünde bir araya gelen kadınlar ‘IŞİD zihniyetine geçit vermeyeceklerini’ söylediler.

Eyleme, katledilen Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan, Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil ve çok sayıda mağdur ailenin yanı sıra, CHP ile EHP’li kadınlar, Kaldıraç ve Cem Vakfı katıldı.

Eylemde konuşan Özgecan Aslan’ın kuzeni Karanfil Aslan, “Saray sevinmesin çünkü bu yasayı geçirtmeyeceğiz” diyerek, AKP’li milletvekillerinin ve bakanların eşlerine “Bize katılın” çağrısında bulundu.

Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil ise yasaya olan tepkisini şöyle dile getirdi:

Benim 17 yaşında biz kızım var, Allah göstermesin başına bir şey gelse tecavüzcüsüyle bir ömür boyu geçirmesine izin mi vereceğim? Bu yasayı hazırlayanların parmakları kırılsın. Ben de Müslümanım ama sizden değilim Allah sizi kahretsin.

Kadınlar ellerinde tutukları önergeyi yırtarak tepki gösterdi.

Samsun’da eyleme polis engeli

Samsun’da ise ‘AKP elini çocukların bedeninden çek’ diyen kadınların eylemi polislerce engellendi.

12 kadın saçlarından sürüklenerek gözaltına aldı.

Aralarında Sosyalist Kadın Meclisleri’nin de yer aldığı kadın örgütlerinden gözaltına alınan kadınların isimleri şöyle: Züleyha Mangan, Fatma Şen Çelik, Bahar Karakuş, Meral Aslan, Şafak Yeşiltepe, Derya Ceylan, Deniz Yıldırım, Şeyma Özbek, Nuray Topaloğlu, Akile Yıldırım ve Bahar Naz Karanlık.

‘Tecavüz düzenini kabul etmiyoruz’

ankara_kadin

Ankara Kadın Platformu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu da yasa teklifine karşı sokağa çıktı.

Platform adına açıklamayı okuyan Cansu Yumuşak, Türkiye’de çocuk istismarının sistematik ve yaygın olarak işlendiğini belirtti.

Yumuşak, “Bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısı 16 bin 957. Bu rakamlar yargıya taşınan rakamlar sadece. Çocuk yaşta evlilikler cinsel istismarın sürekli hale getirilmiş biçimidir” şeklinde konuştu.

‘AKP elini çocukların bedeninden çek’

Adana Halkevi üyesi kadınlar da şehrin merkez çarşı caddesinde “Hayatlarımız, bedenlerimiz bizim”, “Tecavüzü meşrulaştırmazsınız”, “AKP eli çocuklarımızın bedeninden çek” dövizleriyle bir araya geldi.

Kadınlar cinsel istismarı meşrulaştıran yasanın geri çekilmesini istedi.

‘Bizi sokmak istediğiniz kalıpları yırtıp atacağız’

Yasaya bir tepki de İzmir’den geldi.

İzmir Kadın Platformu’ndan kadınlar adına açıklama yapan Işık Barç şunları söyledi:

Bu gerici zihniyetinizle görülecek hesabımız var. Bir adım dahi geri atmıyoruz. Çocuk ve kadınların yaşam hakkını hiçe saymanıza nasıl sessiz kalmadıysak, bu yasayı da meclisten geçirmenize izin vermeyeceğiz. Ne çocuklara ne kadınlara asla zarar verdirtmeyeceğiz. Oldu bittiyle geçirmeye çalıştığınız önerinizi de, bizi sokmak istediğiniz kalıplarınızı da yırtıp atacağız.

‘Hayatımız, geleceğimiz, bedenimiz bizim’

Eylemlerin bir diğer adresi de Antalya oldu.

“Tecavüzü aklayamazsınız, yasasını çıkaramazsınız”, “Hayatımız geleceğimiz bedenimiz bizim” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla Attalos Heykeli önünde bir araya geldi.

Kadınlar basın açıklamasını polis OHAL’i gerekçe göstererek engellemek istedi. Bunun üzerine kadınlar slogan atarak eylemi sona erdirdi.