Ana SayfaGüncelKomünün matematiği: Şirince’deki Matematik Köyü’nde bir gün

Komünün matematiği: Şirince’deki Matematik Köyü’nde bir gün

HABER MERKEZİ – Şirince Köyü’nde 2007 yılında imece usulü kurulan Matematik Köyü’nde, komün bir anlayışla verilen matematik eğitimleri hız kesmeden devam ediyor.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü’nde Ali Nesin tarafından 2007 yılında imece usulü kurulan Nesin Matematik Köyü’nde, matematiği öğrencilere sevdirmek amacıyla kolektif bir ruhla eğitimlere devam ediliyor.

Türkiye’de her hangi bir kurumdan destek almayan sadece bağışlarla ve gençlerin gönüllü emeğiyle imece usulü inşa edilen Matematik Köyü’nde televizyon, radyo, internet, müzik gibi yoğunlaşmayı ve düşünmeyi engelleyen her türlü öğe yasak.

Matematik Köyü’ndeki eğitmenler ise Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden gelen gönüllü akademisyenlerden oluşuyor.

İlgi büyük

matematik köyü

Şirince köyünün 1 kilometre uzağındaki Kayser dağının yamaçlarında 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük arazide inşa edilen Matematik Köyü’ndeki yapılar taş, tuğla, çamur ve samandan oluşuyor.

Doğa ile birlikte yaşam süren Matematik Köyü sakinleri, kuruluşundan bu yana Matematik Köyü’ne ve çevresine 4 binden fazla ağaç ve büyük bitki dikmiş.

Kar amacı gütmeyen Matematik Köyü 2007 yılında 99 öğrenci ağırlarken, bu sayı 2016 yılında 8 bin 500 kişiye ulaşmış durumda.

Matematik Köyü’nde öğrenciler hiç bir şekilde maddi yetersizliklerinden dolayı reddedilmezken, burs ihtiyacı olan öğrencilere ise burs veriliyor.

Matematik Köyü’de bir gün

matematik köyü

Matematik Köyü’nde haftanın 6 günü, günde ortalama 8 saat ders görüldüğünü belirten Matematik Köyü eğitimcilerinden Emrah Bakırcıoğlu, Matematik Köyü’nde yaşanan bir günü ise şöyle anlatıyor:

Öğrenci burada sabah 07.00’de kalkar. 7-8 arası kahvaltı saatidir. 8-12, 4 saat matematik dersini alır. Öğle yemeğinde öğrenciler yapmaları gereken görevleri grup şeklinde yapar. 13.00’den 16.00’a kadar boş zamanları var. 15.30’da ikindi kahvaltısı var. 16.00’da derse girerler. 20.00’ye kadar yine ders var. Daha sonra boş zaman, Liselilerin 00.00’da uyuması zorunludur. Lisans, Lisansüstü ve doktora öğrencilerinde ise böyle bir zorunluluk yoktur. Perşembe günü ise tatil günümüz.

‘Komün bir hayatı yaşatıyoruz’

matematik köyü

Matematik Köyü’nde tüm işlerin 10’ar kişilik öğrenci guruplarıyla ortaklaşa yapıldığını aktaran Bakırcıoğlu, şöyle devam ediyor:

Köyün kirlenen tuvalet, banyo ve koğuşlarını birlikte temizliyoruz. Çevre temizliğinden bulaşık yıkamaya, bağ bahçe işlerinden odun işlerine kadar hep birlikte yapıyoruz. Komün bir yaşamı olabildiğince burada hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Dünya genelinde Matematik Köyü gibi kendi başına yürüyen başka bir kuruluşun olmadığına vurgu yapan Bakırcıoğlu, Türkiye’de herhangi bir bilim kurumundan herhangi bir destek almadıklarını dile getirdi.

matematik köyüSanat ve Felsefe köyleri de kuruldu

Matematik Köyü’ne kardeş olan Sanat ve Felsefe Köyleri de 2014 yılında kuruldu.

Yaz kamplarında daha çok faaliyet yürüten Sanat ve Felsefe köyleri, talep doğrultusunda yılın her dönemi de olabiliyor.

Sanat Köyü’nde seramik ve resim atölyeleri düzenlenirken, Felsefe Köyü’nde ise 2 şer haftalık felsefe programları düzenleniyor.

Sanat ve Felsefe Köyü de Matematik Köyü gibi herkese açık.

‘Bu köyde hiyerarşi yok’

Doğa ile içiçe matematik öğrenmenin dışında, imece usulü dayanışmanın Matematik Köyü’nde olduğunu belirten Matematik Köyü Program Sorumlusu Aycan Şahin, “Matematiği güzel kılan da budur” diyor.

Köydeki ders dışı etkinliklerin öğrencilerin inisiyatifinde olduğunu aktaran Şahin, şunları anlatıyor:

Öğrencinin kendisini dinleyebilmesi ve düşünebilmesi için alanlar da oluşturulmuş durumda. Örneğin ‘Uyku Mevkisi’ denilen köşemiz var.

Matematik Köyü’nde hiyerarşi ve emir komuta zinciri yok. Fakat bir öğrenciden başka bir öğrenciye fiziki saldırı ya da küfür gibi sözlü saldırılar söz konusu olursa ilgili öğrencinin köyde daha fazla kalmasına izin vermiyoruz.

Kaynak: dihaber