Ana SayfaGüncel‘Metin Altıok Şiir Ödülü’ Tuğrul Tanyol’a verildi

‘Metin Altıok Şiir Ödülü’ Tuğrul Tanyol’a verildi

HABER MERKEZİ – Metin Altıok’un ailesi ve Kırmızı Kedi Yayınevi ortaklığı ile düzenlenen 9. “Metin Altıok Şiir Ödülü” nün sahibi Tuğrul Tanyol oldu.

Kırmızı Kedi Yayınevi ve Metin Altıok’un ailesi tarafından bu yıl 9’uncusu verilen “Metin Altıok Şiir Ödülü” Şişli Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle sahibini buldu.

Ödüle, “Gelecek Günlerin Şarabı” kitabıyla şair Tuğrul Tanyol değer görüldü.

Tanyol yaptığı konuşmada, kötülüklerden arınmak ve insanları sevmek için ülke olarak şiire daha çok ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Şiire yoğunlaştığı dönemlerde Metin Altıok’un ilk kitabı ‘Gezgin’den etkilendiğini belirten Tanyol, “Birden bire dönemin içinden fırlayan farklı bir sesti, Metin Altıok. Birden bire beni kucakladı ve çok sevdiğim bir şair haline geldi” dedi.

Töreninin sunumunu Metin Altıok’un kızı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok gerçekleştirdi. Babasının 1993 yılında Sivas Katliamı’nda katledildiğini hatırlatan Altıok, “Elbette Sivas’ta yitirdiğimiz tüm insanları anıyoruz ve asla unutmamak gibi görevimiz, sorumluluğumuz ve inancımız var” diye konuştu.

Altıok, ödüle değer görülen eserin, bir önceki yıl basılmış kitaplar arasından seçildiğini belirtti.

Babasının şiirle ve sanatçı kişiliğiyle yaşaması için bu ödülü verdiklerini belirten Altıok şunları söyledi:

Bu yıl Tuğrul Tanyol’a verdiğimiz ödül heykelciğimizi de değerli heykeltıraş Ömer Yavuz, Metin Altıok’un bir deseninden şekillendirerek, armağan etti. Bizim gelenekselleşen törenlerimize, babamın anısına sanatçılar da destek veriyor. Bu yıl Nevzat Karakış destek verdi. Metin Altıok’un şiirinde, türkülerle bir izlek kurdular. Öyle bir çalışma hazırladılar.

Doğan Hızlan başkanlığındaki jüri; Hilmi Yavuz, Ahmet Telli, Haydar Ergülen, Şükrü Erbaş, Ali Cengizkan ve Eray Canberk gibi isimlerden oluşuyor.

Kırmızı Kedi Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir törende, jürinin yaptığı açıklamayı şu sözlerle ifade etti:

Belleğin, unutuş ve yabancılaşma yalnızlığında çırpınmasını, varoluşun, güncelin sığlığı ile onurlu bir gelecek arzusu arasında bunalmasını, ölüm korkusu ve zaman acısının insana hayatı yeniden sevdirmesini, son derece yalın bir dille şiire dönüştürmedeki başarısı nedeniyle, 9. Metin Altıok Şiir Ödülü’nün, ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ kitabıyla Tuğrul Tanyol’a verilmesi uygun görülmüştür.

Tören, Nevzat Karakış ve ekibinin verdiği konser ile sona erdi. Törenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Nevzat Karakış ve ekibi Cumhuriyet Gazetesi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu.

Previous post
Duman'ın solisti Kaan Tangöze'den Cumhuriyet'e destek
Next post
'Narsist, tüccar ve tehlikeli': Donald Trump kimdir?