Ana SayfaGüncel‘Metropolde boğulmak’: Mine Soysal’dan ‘Uzakta’

‘Metropolde boğulmak’: Mine Soysal’dan ‘Uzakta’

HABER MERKEZİ – Günışığı Kitaplığı’nın genel yayın yönetmenliğini sürdüren Mine Soysal’ın “Uzakta” adlı romanı bir kez daha okurlarla buluştu. Soysal, kitabını “Ekmeğini taştan çıkaranlara, iş kazalarında yaşamını yitiren binlerce unutulana” ithaf ediyor.

Yazar ve yayıncı Mine Soysal’ın ON8 Kitap etiketiyle çıkan “Uzakta” romanı, 3. baskısıyla okurlarla yeniden buluştu.

Roman, üniversite hayaliyle geldiği metropolde ‘boğulan’ Erdo’nun varlıklı ama daracık dünyasında yarınını aramasını anlatıyor. Erdo başkalarının hayatını inşa ederek, Dünya ise başkalarının hayatından silkinip kurtularak bir gelecek kurmaya çalışıyor kendine. Türkiye’deki gençlere kulak veren Mine Soysal’dan birkaç kareden fazlasını göremediğimiz iki hayatın öyküsü.

Büyük şehir. Vahşi bir çekim merkezi. Vaatleri de büyük, keşmekeşi de. O kadar büyük ki, herkes birbirinden ölçülemeyecek kadar uzak. Farklılıklar ve karşıtlıklar bitmeyen bir kaos içinde, bir arada. Binalar yükseldikçe hayatlar daralıyor. Şehir büyüdükçe insanlar küçülüyor. Varsıllık arttıkça yoksunluk yayılıyor; yeni “yaşam” alanları, yakın durması beklenen hayatları öteliyor uzaklara.

Mine Soysal kimdir?

mine-soysal1959’da İstanbul’da doğan Mine Soysal, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden mezun oldu.

1994’e dek İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde arkeolog, araştırmacı olarak çalıştı, sergileme projeleri gerçekleştirdi. Türkiye’nin farklı bölgelerinde kazı ve yüzey araştırmalarına katıldı.

1996 yılında Günışığı Kitaplığı’nı kurdu. Çocuk edebiyatımızda önemli yer edinen birçok kitabın editörlüğünü üstlendi. Çocuklar için Ala Çocuk Yollarda (2005) adlı manzum öyküler kitabını, her yaştan okur için İstanbul Masalı (2003) adlı anlatıyı kaleme aldı; çocuklar ve gençler için bilimsel içerikli kitaplar hazırladı.

Bugüne dek on binlerce öğrenciyle interaktif tartışma programları gerçekleştiren yazar, Eyvah Kitap!ta (2006) çocukların ve gençlerin kitap okuma eğilimlerini, Odada Yalnız’da (2009) gençliğin önemli sorunlarını öyküleştirdi.

Eylül’de Aşklar (2001) ise gençler için yazdığı ilk roman.

Son romanı Uzaktada (2014) farklı yaşamlardan geçerek büyüyen iki gencin iç dünyalarını ve kendini bulma mücadelesini anlatan Soysal, Günışığı Kitaplığı’nın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.