Ana SayfaGüncelPera Film’den Orta Avrupa sineması şöleni

Pera Film’den Orta Avrupa sineması şöleni

HABER MERKEZİ – Pera Film düzenlediği, “Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri” adlı program ile Orta Avrupa sinema ve müziğinin eşsiz örneklerine ev sahipliği yapıyor. 

Pera Film, “Kulak Ver! Müzik ve Sinema: Orta Avrupa Filmleri” adlı program ile 4 Aralık’a kadar Çek, Macar, Polonya ve Slovak sinemalarından seçkiler sunacak.

Müzik ve sinema ilişkisini ele alacak program kapsamında, 1980’lerin başlarında Polonya’da yaşayan dört arkadaşın kurduğu punk grubunun hikayesini konu alan All That I Love (Sevdiğim Her Şey), 10 yaşındaki sağır-dilsiz Roman kızı Denisa’nın müzik aşkını anlatan The Queen of Silence (Sessizliğin Kraliçesi) da yer alıyor.

Programda Çek popüler kültürünün ikonlarına yer veren 1968 yapımı The Incredibly Sad Princess (İnanılmaz Hüzünlü Prenses), Macar rock operası Stephen the King (Kral Stephen), Ivan Olbracht’ın kitabından uyarlanan Ballad for the Bandit (Haydudun Baladı) de sinema izleyicileri ile buluşacak.

Juraj Jakubisko’nun yönettiği, Slovak ve Çek eleştirmenlerin en iyi Slovak filmleri arasında saydığı Birds, Orphans and Fools (Kuşlar, Yetimler ve Aptallar), Marcell Jankovics’in yönettiği 1973 yapımı animasyon filmi János Vitéz, Macaristan’ın en büyük gölünün çevresindeki eğlence mekanlarından konser görüntülerini belgeselleştiren Balaton Method (Balaton Yöntemi) da programda yer alacak filmlerden.

Pera Film tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bu filmlerin en belirgin özelliği, çarpıcı besteleri. Özellikle de Çek Yeni Dalgası’ndan olan ve Ortaçağ’da geçen epik film Marketa Lazarová’nın müziğini ünlü Zdeněk Liška’nın bestelemiş olması dikkat çekiyor. Liška, aynı zamanda Tatra Dağları’nın muhteşem doğasında geçen Slovak “bromans” (kanka romantizmi) filmi The Copper Tower’ın (Bakır Kule) müziklerini de yaptı. Marketa Lazarová Slovak oyuncu Magda Vášáryová’yı tanıttı, kız kardeşi Emilia Vášáryová ise The CopperTower’da rol aldı. Ilja Zeljenka’nın müziği Slovak “dağ western’i” The Return of Dragon’ın (Ejder’in Dönüşü) filmine eşlik etti. Önemli bestecilerden Zbigniew Preisner, Krzystof Kieslowski’nin filmi The Double Life of Veronique (Veronique’in İkili Yaşamı) için yaptığı müziklerle uluslararası üne kavuştu.