Ana SayfaGüncelRektör’den kürtajın yasaklanmasına ‘Hipokratlı’ savunma: O da karşıydı

Rektör’den kürtajın yasaklanmasına ‘Hipokratlı’ savunma: O da karşıydı

HABER MERKEZİ – Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Cevdet Erdöl, Hipokrat’ın kürtaja karşı olduğunu iddia etti. Erdöl, doğum öncesi dönemin de çocukluk çağına dahil edilmesi gerektiğini savundu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Cevdet Erdöl, Hipokrat’ın da kürtaja karşı olduğunu öne sürdü.

Erdöl, Osmanlı döneminde hekimlerin hipokrat yemininde “Tesmimi usulünü ve iskat-ı cenin tarikının ne kimseye talim ne de kendim fiili meskure cüret etmeyeceğime” cümlesinin yer aldığını ve bunun kürtaj yapılmayacağına ilişkin bir yemin olduğunu belirtti.

‘Hipokrat yemini değiştirildi’ iddiası

Yeminin orijinalinde “Gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim” ibaresinin yer aldığını savunan Erdöl, bu ifadelerin 1983 yılında kaldırıldığını söyledi.

Erdöl iddiasını şu sözlerle ifade etti:

Ne yazık ki 1983 yılında kabul edilmiş olan 2827 sayılı Nüfus Planlaması Kanunu ile kürtaj serbest bırakıldı ve hekimlerin ettiği yeminden bu ibare kaldırıldı. Artık doktorların Hipokrat yemininde bu ibare maalesef yok.

Erdöl, bilimsel açıdan çocuk tanımının değiştirilmesi gerektiğini de savundu.

Çocukluk çağının doğum öncesini de kapsaması gerektiğini söyleyen Erdöl, şunları söyledi:

Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanlığı’na resmi mektup yazdım. Sadece 0-18 yaş arasındaki çocukların değil, anne karnındaki çocukların da haklarını savunmamız lazım