Ana SayfaÇalışma YaşamıSiirt’teki göçük faciasıyla ilgili TMMOB’un ön raporu

Siirt’teki göçük faciasıyla ilgili TMMOB’un ön raporu

HABER MERKEZİ – Siirt’teki madden faciasıyla ilgili bir ön rapor hazırlayan TMMOB, olayın teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeninin olduğunu kaydetti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de meydana gelen göçük faciasıyla ilgili bir ön rapor hazırlandı.

Raporda, başta arama kurtarma faaliyetleri olmak üzere birçok konuda organizasyon ve koordinasyon sorununun yaşandığına dikkat çekildi.

TMMOB’un raporu şöyle:

* Ocak içerisindeki maden üretimi dört ayrı taşeron firma marifetiyle gerçekleştirilmektedir.

* İşletmede vardiya usulü çalışılmaktadır. İşyerinde 800’ün üzerinde işçi çalışmakta olup işçiler çevre köylerden temin edilmektedir.

* Facia +1480 / +1420 metre kotları arasında yaklaşık çapı 350 ile 400 metre olan dairesel şev kayma sonucu 1,2-1,5 milyon metreküp arasında malzemenin çalışma yapılan alanında bir kısmını içine alarak kaydığı tespit edilmiştir.

* Madencilik sektörü, doğası gereği özellik arz eden ve bu nedenle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren dünyanın en zor ve riskli iş koludur. Maden kazaları incelendiğinde olayın; teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeni olduğu görülmektedir.

* Küresel politikalar nedeniyle uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb. gibi kar amaçlı uygulamalar; kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı taşeron firmalara bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş kazalarının artmasına neden olmaktadır.

* Kazaların önlenebilmesi için üretimin maden mühendisliği bilim ve tekniğine, planlama ve bu planlamalara uygun yatırımların yapılmasının yanı sıra sektör, sendika, üniversite, meslek odaları ve kamunun ortak görüşleriyle oluşturulan bir ulusal madencilik politikası oluşturulmalıdır.