Ana SayfaGüncelTarihin dışında bırakılan kadınlara ışık tutuluyor

Tarihin dışında bırakılan kadınlara ışık tutuluyor

HABER MERKEZİ – Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Araştırmaları Sempozyumu düzenleniyor. Sempozyumun gündemi ise, sanat ve edebiyat dünyasında yer aldığı halde ikinci plana itilen kadınların hayatlarına ışık tutulması. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği Kadın Araştırmaları Sempozyumu bugün başladı.

DEÜ Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, düzenlediği I. Kadın Araştırmaları Sempozyumu ile kadın sanatçı ve edebiyatçıları da anacak.

DEÜ Desem 75. Yıl Amfisi’nde 3-4 Kasım’da düzenlenecek olan sempozyumda, yaşamın her alanında tüm engellemelere rağmen iz bırakan kadınlar konuşulacak.

Prof. Dr. Serpil Çakır, Doç. Dr. Ahu Antmen ve Latife Tekin’in konuşmacı olarak katılacağı sempozyuma çağrı metninde, kadınların neden edebiyat ve sanatın dışında bırakıldığının tartışılacağı belirtildi.

Çağrı metninin tamamı şöyle:

19.yüzyılın son dönemi ve 20. yüzyılın ilk yıllarına tanıklık etmiş ‘kadın’ sanatçı ve edebiyatçılarımızın büyük bir bölümü ne yazık ki bugün yeterince tanınmamaktadır. Dönemlerinde ve sonrasında kronik algı ve eril bakışın dışlayıcı etkisiyle görünürlükleri ve isimleri ya silinmiş ya da çok kısıtlı bir çevre içinde kalmıştır. Bu bağlamda, sanat ve düşünce tarihimizin disiplinler arası bir etkileşim ve üretim ile tamamlanması, yeniden yazılması ve irdelenmesi için bu alanda çalışan araştırmacıları, sanatçıları bir araya gelmeye, birlikte düşünmeye, tartışmaya ve bilgiyi paylaşmaya davet ediyoruz. Edebiyat ve sanatın dışında bırakılan kadınları, üretimden alımlama süreçlerine kadar tarihin dışında bırakılma nedenlerini ve sonuçlarını araştıralım, bugünü ve yarınımızı eşit bir anlayışta kurmak için geçmişi irdeleyelim, inceleyelim.

9-eylul-uni-kadin-tarih-sempozyum