Ana SayfaGüncelUluslararası Belgesel Festivali başlıyor

Uluslararası Belgesel Festivali başlıyor

HABER MERKEZİ –Dünyanın en kapsamlı Uluslararası Belgesel Festivali, 16-27 Kasım tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleştirilecek. 29. IDFA’da, Türkiye ve Ortadoğu’dan da belgeseller izleyicilerle buluşacak. Mustafa Ünlü’nün 10 Ekim Ankara Katliamı’nı anlatan belgeseli “Ah” ve Aslı Özaslan’ın yönettiği “Dil Leyla” Türkiye’yi temsil eden yapımlardan.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen 29. IDFA Uluslararası Belgesel Festivali, 16- 27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en kapsamlı belgesel festivali olma özelliği taşıyan 29. IDFA’da, Türkiye’den eserler de yer alıyor.

Festivalde Türkiye’den üç yapım

Aslı Özaslan’nın yönetmenliğini üstlendiği “Dil Leyla” adlı Almanya yapımı belgesel, görevinden alınan DBP’li belediye eş başkanı Leyla İmret’in yaşamını ele alıyor.

Memleketi Cizre’ye dönüp belediye başkanı olan İmret’in hayatına odaklanan belgesel, aynı zamanda yönetmenin Öğrenci Belgeselleri klasmanında yarışacağı ikinci eseri.

Festivalde seyirciylzeki-murene buluşacak olan Türkiye yapımı belgeseller arasında bulunan, Mustafa Ünlü’nün “Ah” adlı belgeseli 10 Ekim Ankara Katliamını konu alıyor.

Gösterimin ardından Ünlü ile gazeteci ve antropolog Özgür Canel, 10 Ekim 2015’te meydana gelen saldırının dinamiklerini, polisin rolünü ve Türkiye’deki siyasi gelişmeleri tartışacak.

Beyza Boyacıoğlu ve Jeff Soyk’un yönetimindeki “Zeki Müren Hotline”, Zeki Müren’le iletişime geçmek isteyenler için açılmış Alo Zeki Müren Hattını konu alıyor.

Festivalde Ortadoğu esintileri

Festivalde, Ortadoğu’daki çatışmalı sürecin aktörleri ve topluluklar üzerindeki etkilerini konu edinen belgeseller de seyirci ile buluşacak.

“Radyo Kobani” (Radio Kobani), muhabir Dilovan’ın, Kobani’de giriştiği radyo macerasına ışık tutuyor. Belgeselde gazeteci Dilovan’ın arkadaşı Biter’le birlikte IŞİD’in bölgede estirdiği terörden sonra hem ailesinin, hem dinleyicilerinin yaralarını sarma çalışmaları yansıtılıyor.

Festivalde gösterilecek belgesellerden biri de, Reber Dosky’nin yönetmenliğini üstlendiği “Ezidi Kızlar” (Ezidi Girls). Belgeselde, IŞİD saldırısında, Şengal’de yıllar boyunca uyum içinde yaşadıkları komşuları tarafından IŞİD’lilere teslim edilen 15, 17 ve 18 yaşlarındaki üç Ezidi kadının yaşadıkları anlatılıyor.

Yönetmenliğini Angelos Rallis’in yaptığı “Şengal, Neredesin?” (Shingal, Where Are You?) belgeseli ise, IŞİD’in saldırısına maruz kalan Ezidilerin karşılaştıkları soykırım teşebbüsünü anlatıyor. Belgeselde, bir ailenin, IŞİD’lilerin kaçırdığı kız çocuklarını kurtarmak için inanılmaz bir yöntemle verdikleri mücadeleleri de anlatılıyor.

Zahavi Sanjavi’nin yönettiği “Dönüş” (The Return) adlı belgesel ise bölgedeki IŞİD vahşetini bir kez daha gözler önüne seriyor.