Ana SayfaGüncelYerinden Edilme ve Toplumsal Cinsiyet Konferansı başladı

Yerinden Edilme ve Toplumsal Cinsiyet Konferansı başladı

HABER MERKEZİ –  İnsan Hakları Araştırmaları Ağı Toplumsal Cinsiyet & Mülteci Çalışma Grupları tarafından düzenlenen, ‘Yerinden Edilme ve Toplumsal Cinsiyet Konferansı’ bugün İstanbul’da başladı. Çeşitli araştırmacıların da katkı sunduğu konferansta, savaşlar nedeniyle günümüzün en büyük sorunu haline gelen zorla yerinden edilme ve bunun kadınlara etkisi irdeleniyor.

İnsan Hakları Araştırmaları Ağı’nın Türkiye üniversitelerinde, insan hakları alanında araştırma yapan ve ders yürüten akademisyenlerin çalışmaları ile düzenlenen ‘Yerinden Edilme ve Toplumsal Cinsiyet Konferansı’ bugün İstanbul’da Anarad Hığutyun Binası, Havak Salonu’nda başladı.

İnsan Hakları Araştırmaları Ağı Toplumsal Cinsiyet & Mülteci Çalışma Grupları ve farklı disiplinlerden araştırmacıların katkılarıyla düzenlenen konferansta, toplumsal cinsiyet ve yerinden edilme ilişkisi farklı yönleriyle ele alınacak.

Konferansta, savaş, doğa veya insani felaketler sebebiyle göç edilmeye zorlanan insanların içinde en çok tahribatı, kadın ve LGBT bireylerin gördüğünün altı çiziliyor.

 

Konferansta işlenen konu başlıklarından bazıları şöyle:

  • Yerinden edilme ile bağlantılı hukuki veya enformel karar alma süreçlerine kadınlarınve LGBTİ bireylerin katılımı
  • Yerinden edilme, toplumsal cinsiyet ve hafıza
  • Kültürel temsil, şiddet ve mekan ilişkisi
  • Yerinden edilme süreçleri ve sınır geçişleri esnasında toplumsal cinsiyet temelli deneyimler
  • Yerinden edilme bağlamında çalışma hayatındaki katmanlanmada toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklar (iş cinayetleri ve kadına karşı şiddet diyalektiği)

Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü Türkiye Programı tarafından desteklenen konferans yarın sona erecek.

Konferans programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Program